Fitonutrienti – Culoarea fructelor și a legumelor indica continutul lor nutritional

Pe langa vitamine si minerale, carbohidrati si proteine, multe fructe si legume contin fitonutrienti. Fitonutrientii contin compusi care furnizeaza substante nutritive esentiale pentru protejarea organismului impotriva bolilor. Ghidurile de nutritie recomanda consumarea a doua portii de fructe si legume zilnic, pentru mentinerea unei conditii bune.

Un numar de 25.000 de fitonutrienti sunt prezenti in fructe si legume. Aportul redus de fructe si legume poate provoca o moarte prematura datorita unei varietati de probleme de sanatate. Studiile arata ca intre 5,6 si 7,8 milioane de persoane mor prematur in intreaga lume din cauza unui aport mediu, de sub 500 de grame de fructe si 800 de grame de legume pe zi.

O meta-analiza a 95 de studii si 142 de publicatii a evidentiat o reducere semnificativa a riscului de boli cardiovasculare si o scadere a ratei mortalitatii dupa un aport de 800 grame pe zi de fructe si legume.

Exista sase fitonutrienti esentiali care se gasesc in mod obisnuit in alimentele vegetale, potrivit WedMD.

Carotenoizii sunt pigmentii de culore galbena si portocalie. Acestia sunt antioxidanti puternici care lupta impotriva radicalilor liberi si impiedica deteriorarea tesuturilor din organism. Fructe precum: caisele, pepenele galben, nectarinele, piersicile, portocalele si legume: dovleacul, morcovii, ardeiul gras, rosiile portocalii, sunt surse bune de vitamina A necesare pentru sanatatea ochilor, a oaselor si a sistemului imunitar.

Acidul elagic se gaseste in fructe si legume de culoare rosie, cum ar fi capsuni, zmeura, pepene rosu, merisoare,  rodii, sfecla, varza rosie, ridichi. El actioneaza ca un instrument de prevenire a cancerului, oprind dezvoltarea celulelor canceroase.

Flavonoidele sunt de trei tipuri. Catechina este prezenta in ceaiul verde. Hesperidina se gaseste in fructele citrice. Flavonoizii se gasesc in mere, fructe de padure, pere, ardei galbeni, napi, fasole, cartofi. Acestia sunt antioxidanti care reduc inflamatia, pentru a preveni bolile cronice, in special cancerul.

Resveratrolul, un colorant polifenolic, mentionat de specialisti ca fiind cel mai puternic anti-oxidant cunoscut, anti-cancer si anti-inflamator. Se gaseste in afine, mure, coacaze negre, struguri negri, cirese amare,  vinete, sfecla, varza rosie, fasole neagra. Resveratrolul, dupa cum au aratat studiile, are un efect pozitiv asupra sanatatii si creste longevitatea vietii.

Glucozinolatii sunt substante chimice care actioneaza la fel ca si antibioticele in lupta cu bacteriile, inhiband cresterea celulelor canceroase. Acesti fitonutrienti se gasesc in varza, napi, brocoli. Principalul beneficiu al glucozinolatilor este prevenirea cancerului.

Fitoestrogenii sunt hormoni slabi care au un efect similar estrogenului. Acestia se gasesc in unele alimente, cum ar fi soia si derivatele ei. Fitoestrogenii reduc riscul pierderii densitatii osoase si a cancerului endometrial.