Fosfor – importanta lui in fertilizarea de baza

Fosfor – este un mineral si, prin urmare, nu se dizolva si nici nu se descompune la fel de usor ca moleculele de azot. Ionii fosfati se leaga impreuna cu alte elemente pentru a forma compusi – fosfati care pot sau nu pot sa fie absorbiti de plante, in functie de ce alti ioni s-au legat.

Ingrasamintele cu fosfor trebuie aplicate pe sol cat mai aproape posibil de radacini sau anticipand calea lor de crestere. Motivul pentru aceasta se datoreaza naturii foarte reactive a fosforului, care se va lega la alti ioni minerali la cea mai mica oportunitate. Ca ingrasamant de baza, fosforul și azotul sunt doua dintre componentele cele mai importante care ar trebui aplicate in solul din jurul semintelor, inainte de a germina. Se aplica, de obicei, la o distanta de aproximativ doi centimetri intre ele si seminte. Ingrasamintele cu fosfor sunt disponibile in mod obisnuit ca forme solubile in apa, solubile in citrat sau insolubile (citratul este o sare a  acidului  citric), dar apar si in forma solida de peleti in ingrasamintele cu descompunere treptata ca si exemplu ar fi Bionatural Vita. 

Bionatural Vita este un ingrasamant organic cu rezultate estraordinar de bune datorita, pe de o parte, materiei organice compostata si, pe de alta parte, a faptului ca produsul este imbogatit cu micro-organisme benefice: micorize, trichoderma si bacterii de rizosfera, de mare calitate agronomica, nutritiva si revitalizanta a fertilitatii biologice a solului.

Fosforul este responsabil pentru o serie de functii care subliniaza importanta sa pentru plante:

  • Stimuleaza dezvoltarea radacinilor, lucru necesar pentru ca planta sa absoarba substante nutritive din sol. Radacinile sunt, de asemenea, necesare pentru sustinerea plantei. Cand radacinile sunt bine dezvoltate, ele sunt capabile sa patrunda adanc in sol si sa adune cat mai eficient substantele nutritive necesare dezvoltarii plantelor.
  • Fosforul este macroelementul implicat direct si responsabil in procesul de inradacinare si prindere a rasadurilor.
  • Imbunatateate dezvoltarea plantelor. Plantele necesita nutritie adecvata pentru dezvoltarea lor. Hrana este prelucrata in frunze si apoi depozitata sau transferata in alte parti ale plantei. Fosforul este necesar pentru fotosinteza si, de asemenea, pentru depozitarea si transportul nutrientilor in intreaga planta.
  • Fosforul este responsabil pentru gradul de maturitate al culturilor. Plantele care au deficit de fosfor necesita mai mult timp pentru a se maturiza; atunci cand o fac, fructele sau semintele pe care le poarta sunt putine si slabe calitativ.
  • Legumele ajuta la fixarea azotului in sol prin radacina lor. Aceasta functie nu poate fi realizata fara fosfor, care stimuleaza dezvoltarea radacinilor.
  • Substantele necesare pentru formarea si dezvoltarea genelor la plante nu pot functiona propice fara fosfor. Transferul genelor la plante de la o generatie la alta este posibil numai atunci cand fosforul este disponibil.
  • Fosforul este macroelementul responsabil de procesul de inflorire si deci implicit de formarea fructelor.
  • Fosforul este implicat in procesul de maturare a polenului; carentele de fosfor sunt de natura sa induca forme de sterilitate a florilor.
  • Plantele care au acces la suficient fosfor au capacitatea de a rezista bolilor, deoarece toate partile lor sunt bine dezvoltate. De asemenea, dezvoltarea acestora este mult mai rapida.

 

http://www.genesis-agro.ro