PROVENIENTA
CARACTERISTICI
SFATURI

CATINEI

CULTURA

CULTURA CATINEI

PROVENIENTA CARACTERISTICI SFATURI

Fiind o planta cu utilizare variata, catina detine un important rol terapeutic, alimentar, ecologic si ornamental.

Solurile benefice pentru cultura catinei sunt solurile aluvionare, nisipoase, usoare, permeabile, aerisite, cu o reactie slab acida, neutra si chiar slab alcalina, vegetand bine la un pH cuprins intre 6,5-7,5 si o umiditate optima de 70%. O umiditate neadecvata cauzeaza o reducere a volumului de fructe.

Catina necesita soluri bogate in elemente minerale nutritive, macro-nutrientul absorbit in cantitate mare fiind fosforul, indispensabil procesului normal de viata ai nodulilor de pe radacina plantei.

La maturitate deplina catina este capabila sa isi asigure partial necesarul de azot.

Catina necesita lumina abundenta si directa inca din primul stadiu de dezvoltare al plantelor, umbra nefiind tolerata.

Coacerea incepe de la jumatatea lunii august pana la inceputul lunii octombrie, temperaturile ridicate facilitand formarea de carotide, in timp ce vremea ploioasa si temperaturile moderate favorizeaza formarea acidului ascorbic.

Inmultirea catinei se face prin seminte, butasi sau in vitro.

Fiind o planta dioica, sunt necesare doua exemplare, unul feminin care face fructe, si unul masculin care asigura polenizarea.

Pentru a asigura o productie mare si constanta de fructe, raportul intre plantele feminine si masculine variaza intre 6-12%.

Fiind o planta cu utilizare variata, catina detine un important rol terapeutic, alimentar, ecologic si ornamental.

Solurile benefice culturii de catina sunt solurile aluvionare, nisipoase, usoare, permeabile, aerisite, cu o reactie slab acida, neutra si chiar slab alcalina, vegetand bine la un pH cuprins intre 6,5-7,5 si o umiditate optima de 70%. O umiditate neadecvata cauzeaza o reducere a volumului de fructe.

Catina necesita soluri bogate in elemente minerale nutritive, macro-nutrientul absorbit in cantitate mare fiind fosforul, indispensabil procesului normal de viata ai nodulilor de pe radacina plantei.

La maturitate deplina catina este capabila sa isi asigure partial necesarul de azot.

Catina necesita lumina abundenta si directa inca din primul stadiu de dezvoltare al plantelor, umbra nefiind tolerata.

Coacerea incepe de la jumatatea lunii august pana la inceputul lunii octombrie, temperaturile ridicate facilitand formarea de carotide, in timp ce vremea ploioasa si temperaturile moderate favorizeaza formarea acidului ascorbic.

Inmultirea catinei se face prin seminte, butasi sau in vitro.

Fiind o planta dioica, sunt necesare doua exemplare, unul feminin care face fructe, si unul masculin care asigura polenizarea.

Pentru a asigura o productie mare si constanta de fructe, raportul intre plantele feminine si masculine variaza intre 6-12%.

CULTURI ARBUSTI FRUCTIFERI

boabe de afine

CULTURA AFINULUI

trei capsuni cu frunze

CULTURA CAPSUNULUI

ramura cu fructe galbene de catina

CULTURA CATINEI

ciorchin de coacaze negre

CULTURA COACAZULUI

boabe de zmerura

CULTURA ZMEURULUI

boabe de mure negre coapte

CULTURA MURULUI

CULTURI ARBUSTI FRUCTIFERI