PROVENIENTA
CARACTERISTICI
SFATURI

ZMEURULUI

CULTURA

CULTURA ZMEURULUI

PROVENIENTA CARACTERISTICI SFATURI

Zmeura este printre cele mai delicate, dar si delicioase fructe de vara.

Zmeurul se dezvolta cel mai bine in zone climatice cu primaveri lungi si incalzire lenta, pe soluri lutoase, bine drenate si aerisite, bogate in humus si in materie organica, cu un pH de 5,5-7,5.

Zmeurul se planteaza toamna, dupa caderea frunzelor sau primavara, inainte de pornirea in vegetatie, dupa ce terenul a fost pregatit in prealabil.

Pe suprafete mici se planteaza un singur soi, in timp ce suprafetele mari pot fi cultivate cu doua-trei soiuri simultan, cu perioade de coacere diferite.

Un fapt interesant in ce priveste zmeurul, facandu-se comparatie intre zmeura de cultura si cea crescuta spontan, continutul de fenoli si antocianini este similar.

Chiar daca avem tendinta sa credem despre fructele „salbatice” crescute spontan ca sunt mai bogate in nutrienti decat cele de cultura. Acest fapt nu se aplica in cazul zmeurei in ce priveste tipul si continutul in antioxidantii, fenoli si antocianine.

Zmeura este printre cele mai delicate, dar si delicioase fructe de vara.

Zmeurul se dezvolta cel mai bine in zone climatice cu primaveri lungi si incalzire lenta, pe soluri lutoase, bine drenate si aerisite, bogate in humus si in materie organica, cu un pH de 5,5-7,5.

Zmeurul se planteaza toamna, dupa caderea frunzelor sau primavara, inainte de pornirea in vegetatie, dupa ce terenul a fost pregatit in prealabil.

Pe suprafete mici se planteaza un singur soi, in timp ce suprafetele mari pot fi cultivate cu doua-trei soiuri simultan, cu perioade de coacere diferite.

Un fapt interesant in ce priveste zmeurul, facandu-se comparatie intre zmeura de cultura si cea crescuta spontan, continutul de fenoli si antocianini este similar.

Chiar daca avem tendinta sa credem despre fructele „salbatice” crescute spontan ca sunt mai bogate in nutrienti decat cele de cultura, acest fapt nu se aplica in cazul zmeurei in ce priveste tipul si continutul in antioxidantii, fenoli si antocianine.

Plantele de zmeur ating potentialul genetic de productie de 3-5 kg/tufa si chiar mai mult, in functie de soi, tehnologia de cultura, intretinerea si mentinerea starii de sanatate a plantelor, cultura ZMEURULUI fiind o investitie profitabila.

CULTURI ARBUSTI FRUCTIFERI

boabe de afine

CULTURA AFINULUI

trei capsuni cu frunze

CULTURA CAPSUNULUI

ramura cu fructe galbene de catina

CULTURA CATINEI

ciorchin de coacaze negre

CULTURA COACAZULUI

boabe de zmerura

CULTURA ZMEURULUI

boabe de mure negre coapte

CULTURA MURULUI

CULTURI ARBUSTI FRUCTIFERI