Cultura graului

Provenienta, caractieristici si sfaturi

Graul este a doua cultura mondiala ca marime dupa porumb, dintre tipurile de culturi mari, fiind cea mai importanta planta cultivata in peste 100 de tari.
Graul si derivatele sale fac parte din alimentatia curenta, impunandu-se ca aliment de baza, prezent in mesele zilnice sub diferite forme.
In Romania, graul ocupa o suprafata de cultivare de 2.5 milioane ha, doua specii prezentand importanta: graul arnaut (Durum) si graul comun (Aestivum).

Solurile benefice culturii de grau sunt solurile mijlocii, lutoase si luto-argiloase, cu capacitate mare de retinere a apei, permeabile, cu reactie neutra spre slab acida pH 6-7,5.

Pentru reusita unei culturi bune de grau se impune respectarea tehnologiei specifice de cultura:

Rotatia culturilor. La grau nu se recomanda monocultura, fiind acceptata numai doi ani. Cultivarea repetata a graului pe acelasi teren duce la raspandirea bolilor si daunatorilor specifici graului, si inmultirea buruienilor specifice. Culturile premergatoare recomandate sunt: lucerna, trifoiul, sfecla de zahar, floarea soarelui.
Graul este o buna planta premergatoare pentru majoritatea plantelor de cultura, datorita faptului ca se recolteaza timpuriu, lasand terenul curat de buruieni si intr-o stare buna de fertilitate.
Fertilizarea se face cu ingrasamant organic si ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu.
Lucrarile solului se efectueaza in functie de planta premergatoare si de umiditatea solului in momentul lucrarii. Se recomanda efectuarea lucrarii de dezmiristit, care are rolul de a marunti resturile vegetale si amestecarea lor cu stratul superficial de sol si de a distruge buruienile existente; aratura, cu o adancime de 18-22 cm in functie de starea terenului; pregatirea patului germinativ prin efectuarea unor lucrari superficiale ale solului cu combinatorul.
Samanta, care trebuie sa indeplineasca unele conditii: puritate peste 98%, capacitate germinativa peste 90%, sa fie sanatoasa si sa aiba umiditate sub 14%.

Intretinerea culturii de grau

Lucrarile de intretinere a culturii de grau cuprind: tavalugitul dupa semanat, eliminarea excesului de apa, tavalugitul la desprimavarare, combaterea buruienilor, combaterea daunatorilor, combaterea bolilor, prevenirea caderii plantelor si irigarea.

Recoltarea se face in totalitate mecanizat, in faza de coacere deplina, cand boabele ajung la umiditatea de 14-15%.

peisaj cu lan de grau la rasaritul soarelui
peisaj cu lan de grau la rasaritul soarelui

Cultura graului

Provenienta, caractieristici si sfaturi

Graul este a doua cultura mondiala ca marime, dintre tipurile de culturi mari, dupa porumb, fiind cea mai importanta planta cultivata in peste 100 de tari.
Graul si derivatele sale fac parte din alimentatia curenta, impunandu-se ca aliment de baza, prezent in mesele zilnice sub diferite forme.
In Romania, graul ocupa o suprafata de cultivare de 2.5 milioane ha, doua specii prezentand importanta: graul arnaut (Durum) si graul comun (Aestivum).

Solurile benefice culturii de grau sunt solurile mijlocii, lutoase si luto-argiloase, cu capacitate mare de retinere a apei, permeabile, cu reactie neutra spre slab acida pH 6-7,5.

Pentru reusita unei culturi bune de grau se impune respectarea tehnologiei specifice de cultura:

– Rotatia culturilor. La grau nu se recomanda monocultura, fiind acceptata numai doi ani. Cultivarea repetata a graului pe acelasi teren duce la raspandirea bolilor si daunatorilor specifici graului, si inmultirea buruienilor specifice. Culturile premergatoare recomandate sunt: lucerna, trifoiul, sfecla de zahar, floarea soarelui.
Graul este o buna planta premergatoare pentru majoritatea plantelor de cultura, datorita faptului ca se recolteaza timpuriu, lasand terenul curat de buruieni si intr-o stare buna de fertilitate.
– Fertilizarea se face cu ingrasamant organic si ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu.
– Lucrarile solului se efectueaza in functie de planta premergatoare si de umiditatea solului in momentul lucrarii. Se recomanda efectuarea lucrarii de dezmiristit, care are rolul de a marunti resturile vegetale si amestecarea lor cu stratul superficial de sol si de a distruge buruienile existente; aratura, cu o adancime de 18-22 cm in functie de starea terenului; pregatirea patului germinativ prin efectuarea unor lucrari superficiale ale solului cu combinatorul.
– Samanta, care trebuie sa indeplineasca unele conditii: puritate peste 98%, capacitate germinativa peste 90%, sa fie sanatoasa si sa aiba umiditate sub 14%.

Intretinerea culturii de grau

Lucrarile de intretinere a culturii de grau cuprind: tavalugitul dupa semanat, eliminarea excesului de apa, tavalugitul la desprimavarare, combaterea buruienilor, combaterea daunatorilor, combaterea bolilor, prevenirea caderii plantelor si irigarea.

Recoltarea se face in totalitate mecanizat, in faza de coacere deplina, cand boabele ajung la umiditatea de 14-15%.

stiulete de porumb in lan de porumb

Cultura porumbului

Provenienta, caractieristici si sfaturi

Porumbul cultivat cuprinde multe varietati, cea mai importanta fiind Zea mays dentiformis, denumit si porumbul dinte de cal. Aceasta varietate are in prezent cea mai mare raspandire la nivel global, dintre tipurile de culturi mari. Primii hibrizi introdusi in cultura, in tara noastra, apartin acestei varietati.
Romania ocupa locul unu in UE ca si suprafata cultivata cu porumb, 2.5 milioane ha fiind cultivate, si locul doi ca si productie realizata.

Solurile favorabile porumbului sunt cele fertile, adanci, lutoase, luto-nisipoase, cu 3-5% humus si un pH de 6,5-7,5. Solurile nisipoase se valorifica prin fertilizare si irigare.

Pentru obtinerea unei recolte bogate cantitativ, dar si calitativ, se tine cont de unele aspecte legate de tehnologiile de cultivare.

Rotatia. Porumbul suporta monocultura, mai ales daca se aplica ingrasaminte organice si minerale. Insa, pe termen indelungat trebuie evitata, din cauza efectelor negative asupra solului: degradarea structurii solului, reducerea continutului de humus, epuizarea solului de macroelemente si inmultirea bolilor si daunatorilor specifici culturii de porumb.
Cele mai bune premergatoare pentru porumb sunt cerealele paioase, canepa, cartoful, sfecla de zahar si floarea soarelui.
Fertilizarea. Aplicarea ingrasamintelor la porumb asigura o crestere a productiei. Ingrasamintele organice aplicate la 3-4 ani, sunt indicate pentru toate tipurile de sol. Fertilizarea cu azot si fosfor asigura cresterea si fructificarea porumbului, iar fertilizarea cu potasiu asigura o crestere a productiei pe solurile nisipoase, in conditii de irigare.
Lucrarile solului includ: dezmiristitul, afanarea, aratura si lucrarile de intretinere a araturii.
O importanta deosebita o au semintele de semanat. Ele trebuie sa fie certificate, sa apartina unui hibrid recomandat pentru zona de cultura, sa aiba puritatea de peste 98%, germinatia peste 90% iar valoarea testului la rece sa fie de cel putin 70%.
Samanta trebuie tratata cu fungicide si insecticide pentru a impiedica dezvoltarea unor boli ce ar putea provoca pagube insemnate in cultura.

Ingrijirea culturii de porumb

Pentru o buna recolta de porumb se impun cateva lucrari de ingrijire a culturii: combaterea buruienilor, spargerea crustei cu grapa cu colti, afanarea solului cu sapa rotativa, prasitul, combaterea chimica a buruienilor, combaterea daunatorilor si irigarea.

Semanatul porumbului se realizeaza in functie de zona, cand vremea este in curs de incalzire, intre 1-30 aprilie. In zona de campie, intervalul este 1-20 aprilie, in celelalte zone intervalul fiind intre 15-30 aprilie.

stiulete de porumb in lan de porumb

Cultura porumbului

Provenienta, caractieristici si sfaturi

Porumbul cultivat cuprinde multe varietati, cea mai importanta fiind Zea mays dentiformis, denumit si porumbul dinte de cal. Aceasta varietate are in prezent cea mai mare raspandire la nivel global, dintre tipurile de culturi mari. Primii hibrizi introdusi in cultura, in tara noastra, apartin acestei varietati.
Romania ocupa locul unu in UE ca si suprafata cultivata cu porumb, 2.5 milioane ha fiind cultivate, si locul doi ca si productie realizata.

Solurile favorabile porumbului sunt cele fertile, adanci, lutoase, luto-nisipoase, cu 3-5% humus si un pH de 6,5-7,5. Solurile nisipoase se valorifica prin fertilizare si irigare.

Pentru obtinerea unei recolte bogate cantitativ, dar si calitativ, se tine cont de unele aspecte legate de tehnologiile de cultivare.

Rotatia. Porumbul suporta monocultura, mai ales daca se aplica ingrasaminte organice si minerale, insa, pe termen indelungat trebuie evitata, din cauza efectelor negative asupra solului: degradarea structurii solului, reducerea continutului de humus, epuizarea solului de macroelemente si inmultirea bolilor si daunatorilor specifici culturii de porumb.
Cele mai bune premergatoare pentru porumb sunt cerealele paioase, canepa, cartoful, sfecla de zahar si floarea soarelui.
Fertilizarea. Aplicarea ingrasamintelor la porumb asigura o crestere a productiei. Ingrasamintele organice aplicate la 3-4 ani, sunt indicate pentru toate tipurile de sol. Fertilizarea cu azot si fosfor asigura cresterea si fructificarea porumbului, iar fertilizarea cu potasiu asigura o crestere a productiei pe solurile nisipoase, in conditii de irigare.
Lucrarile solului includ: dezmiristitul, afanarea, aratura si lucrarile de intretinere a araturii.
O importanta deosebita o au semintele de semanat. Ele trebuie sa fie certificate, sa apartina unui hibrid recomandat pentru zona de cultura, sa aiba puritatea de peste 98%, germinatia peste 90% iar valoarea testului la rece sa fie de cel putin 70%.
Samanta trebuie tratata cu fungicide si insecticide pentru a impiedica dezvoltarea unor boli ce ar putea provoca pagube insemnate in cultura.

Ingrijirea culturii de porumb

Pentru o buna recolta de porumb se impun cateva lucrari de ingrijire a culturii: combaterea buruienilor, spargerea crustei cu grapa cu colti, afanarea solului cu sapa rotativa, prasitul, combaterea chimica a buruienilor, combaterea daunatorilor si irigarea.

Semanatul porumbului se realizeaza in functie de zona, cand vremea este in curs de incalzire, intre 1-30 aprilie. In zona de campie, intervalul este 1-20 aprilie, in celelalte zone intervalul fiind intre 15-30 aprilie.

Cultura de floarea-soarelui

Provenienta, caractieristici si sfaturi

Originara din America de Nord, floarea soarelui, o planta oleaginoasa, este cultivata in special pentru obtinerea uleiului utilizat in alimentatie. Uleiul este valoros datorita continutului ridicat de acizi grasi nesaturati, acidul linoleic si acidul oleic, vitaminelor E, B, K, A, D si a continutului scazut in colesterol. Turtele din floarea soarelui reprezinta un furaj valoros datorita continutului mare de proteine de 50%.

Solurile favorabile culturii de floarea soarelui sunt cele cu fertilitate ridicata, lutoase sau luto-nisipoase, profunde, cu o capacitate mare de retinere a apei si un pH de 6,5-7,5.

Germinatia

Procesul de germinatie se desfasoara normal la o temperatura de 7-8℃. In perioada de inflorire cerintele fata de temperatura fiind moderate, intre 16-20℃, iar in faza de formare a bobului temperatura optima este de 20-22℃. Temperaturile mari de peste 30℃ sunt daunatoare, avand conotatii negative asupra productiei, prin reducerea ei, reducerea continutului de ulei si a randamentului de obtinere a uleiului.

Fata de lumina, floarea soarelui este pretentioasa. In conditii de umbra si lumina slaba, atat productia este scazuta cat si continutul de ulei din seminte. Floarea soarelui este o planta consumatoare de apa. Consuma aproximativ 80 litri de apa/planta pe toata perioada de vegetatie. Totusi, are rezistenta mare la seceta datorita sistemului radicular bine dezvoltat si a sistemului medular care inmagazineaza apa.

Pentru floarea soarelui, monocultura este exclusa, datorita atacului de boli, putand fi semanata pe acelasi teren dupa 5-6 ani. Premergatoarele recomandate culturii de floarea soarelui sunt cerealele de toamna si porumbul.

Floarea soarelui absoarbe rapid elementele nutritive, inca din primele faze de vegetatie. Aplicarea ingrasamintelor complexe NPK asigura necesarul nutritiv pentru realizarea de productii mari.

Lucrarile solului se efectueaza imediat dupa recoltarea plantei premergatoare, incepand cu dezmiristitul, aratul, lucrarile de intretinere a raturii in vederea mentinerii terenului curat de buruieni si bine afanat, si pregatirea patului germinativ, primavara inainte de semanat.

Recolta bogata

Pentru obtinerea unei recolte bogate, atat calitativ cat si cantitativ, semintele de semanat trebuie sa indeplineasca unele calitati: sa fie mari si omogene, pentru o rasarire uniforma si rapida, sa aiba puritatea fizica de 98%, sa aiba capacitatea de germinare de 95%, sa fie obligatoriu tratate impotriva bolilor si daunatorilor.
Perioada optima de semanat la floarea soarelui, este cuprinsa intre 25 martie si 15 aprilie, cand temperatura medie in sol atinge 7℃ la adancimea de semanat.

Lucrarile de ingrijire constituie un factor important. Astfel, combaterea buruienilor, combaterea bolilor si daunatorilor, irigarea si polenizarea suplimentara contribuie la cresterea productiei si a calitatii recoltei.
Recoltarea se face mecanizat, in intervalul 20 august-15 septembrie, cand 80% dintre calatidii au culoarea bruna iar umiditatea semintelor este de 15%.

flori de floarea soarelui
flori de floarea soarelui

Cultura de floarea-soarelui

Provenienta, caractieristici si sfaturi

Originara din America de Nord, floarea soarelui, o planta oleaginoasa, este cultivata in special pentru obtinerea uleiului utilizat in alimentatie. Uleiul este valoros datorita continutului ridicat de acizi grasi nesaturati, acidul linoleic si acidul oleic, vitaminelor E, B, K, A, D si a continutului scazut in colesterol. Turtele din floarea soarelui reprezinta un furaj valoros datorita continutului mare de proteine de 50%.

Solurile favorabile culturii de floarea soarelui sunt cele cu fertilitate ridicata, lutoase sau luto-nisipoase, profunde, cu o capacitate mare de retinere a apei si un pH de 6,5-7,5.

Procesul de germinatie se desfasoara normal la o temperatura de 7-8℃. In perioada de inflorire cerintele fata de temperatura fiind moderate, intre 16-20℃, iar in faza de formare a bobului temperatura optima este de 20-22℃. Temperaturile mari de peste 30℃ sunt daunatoare, avand conotatii negative asupra productiei, prin reducerea ei, reducerea continutului de ulei si a randamentului de obtinere a uleiului.

Fata de lumina, floarea soarelui este pretentioasa. In conditii de umbra si lumina slaba, atat productia este scazuta cat si continutul de ulei din seminte. Floarea soarelui este o planta consumatoare de apa. Consuma aproximativ 80 litri de apa/planta pe toata perioada de vegetatie. Totusi, are rezistenta mare la seceta datorita sistemului radicular bine dezvoltat si a sistemului medular care inmagazineaza apa.

Pentru floarea soarelui, monocultura este exclusa, datorita atacului de boli, putand fi semanata pe acelasi teren dupa 5-6 ani. Premergatoarele recomandate culturii de floarea soarelui sunt cerealele de toamna si porumbul.

Floarea soarelui absoarbe rapid elementele nutritive, inca din primele faze de vegetatie. Aplicarea ingrasamintelor complexe NPK asigura necesarul nutritiv pentru realizarea de productii mari.

Lucrarile solului se efectueaza imediat dupa recoltarea plantei premergatoare, incepand cu dezmiristitul, aratul, lucrarile de intretinere a raturii in vederea mentinerii terenului curat de buruieni si bine afanat, si pregatirea patului germinativ, primavara inainte de semanat.

Pentru obtinerea unei recolte bogate, atat calitativ cat si cantitativ, semintele de semanat trebuie sa indeplineasca unele calitati: sa fie mari si omogene, pentru o rasarire uniforma si rapida, sa aiba puritatea fizica de 98%, sa aiba capacitatea de germinare de 95%, sa fie obligatoriu tratate impotriva bolilor si daunatorilor.
Perioada optima de semanat la floarea soarelui, este cuprinsa intre 25 martie si 15 aprilie, cand temperatura medie in sol atinge 7℃ la adancimea de semanat.

Lucrarile de ingrijire constituie un factor important. Astfel, combaterea buruienilor, combaterea bolilor si daunatorilor, irigarea si polenizarea suplimentara contribuie la cresterea productiei si a calitatii recoltei.
Recoltarea se face mecanizat, in intervalul 20 august-15 septembrie, cand 80% dintre calatidii au culoarea bruna iar umiditatea semintelor este de 15%.

Pentru cei interesati de consultanta in culturi mari sau comercializare fertilizanti putem fi contactati pe adresa de e-mail
contact@genesis-agro.ro, sau la numarul de telefon 0744367963.