CULTURA CAPSUNULUI
PROVENIENTA CARACTERISTICI SFATURI
Capsunul, denumit si „comoara rosie”, irezistibil pentru gustul si aroma sa deosebita, este primul fruct de primavara.
Capsunul este singura specie fructifera al carui istoric este in intregime cunoscut. Cele peste 600 de specii cultivate azi au la origine 6 specii salbatice de baza.
Capsunul este usor adaptabil la conditiile climatice, distingandu-se trei tipuri de soiuri:
1. Cu o singura fructificare – Junebearing
Fructifica in medie de la 2 la 4 saptamani in sezonul primavara-vara, producand fructe mari.
2. Cu fructificare continua – Everbearing
Fructifica primavara, vara si toamna, producand un numar redus de stoloni si fructe mai mici.
3. Indiferente la lungimea zilei – Day neutral
Fructifica pe toata perioada sezonului de vegetatie, producand doar cativa stoloni si fructe mai mici.
Solurile benefice pentru cultura capsunului sunt solurile cu textura mijlocie, lutoase, bogate in materie organica, permeabile, cu o buna capacitate de retinere a apei, cu reactie moderat acida – slab acida (pH=5,3 – 6,8), afanate si foarte fertile.
Intretinerea culturii capsunului
Cultura capsunului necesita lucrari de intretinere atat in anul plantarii, care de regula este fara rod, asigurandu-se completarea golurilor, combaterea buruienilor, suprimarea inflorescentei si stolonilor, irigarea, lucrarile solului, tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor, fertilizarea faziala, cat si in anul de rod, asigurandu-se igienizarea culturii, lucrarile solului, irigarea, fertilizarea, mulcirea, suprimarea stolonilor si cosirea culturii