Agricultura regenerativă: ce este și care este rolul ei pentru sănătatea și viața umană

 

Agricultura regenerativă: ce este și care este rolul ei pentru sănătatea și viața umană

 

Agricultura regenerativă apare ca un răspuns la practicile agricole intensive care au afectat ecosistemele, au compromis biodiversitatea și au contribuit la schimbările climatice.

În acest articol realizat de colaboratorii nostri de la Biozeta, explorăm originile conceptului de agricultură regenerativă, principiile sale de bază, rolul său în restabilirea vieții în solurile epuizate și legătura sa cu sănătatea umană. Vă invităm, cu drag, să citiți acest articol pentru a descoperi, de asemenea, cum să restabiliți vitalitatea solului cu ajutorul metodei Geavitae.

Principiile de bază ale agriculturii regenerative

 

Originile agriculturii regenerative datează de la sfârșitul anilor 1970, când cercetătorii Gabel și Ho-Ping au introdus termenul pentru a descrie o schimbare în sistemul alimentar global.

Robert Rodale – de la Institutul Rodale, organizație americană non-profit care sprijină cercetarea în domeniul agriculturii ecologice – a contribuit la popularizarea conceptului prin efectuarea de experimente privind regenerarea solului. După o perioadă inițială de interes limitat, agricultura regenerativă a cunoscut un interes reînnoit în noul mileniu.

Această abordare holistică aplicată agriculturii cuprindea o gamă foarte largă de valori, de la sănătatea solului la bunăstarea animalelor și până la justiția socială. Principiile de bază valabile și astăzi sunt:

  • minimizarea perturbării fizice, biologice și chimice a solului;
  • menținerea solului acoperit în permanență de vegetație sau de materiale naturale;
  • asigurarea prezenței rădăcinilor vii pe tot parcursul anului;
  • promovarea biodiversității speciilor vegetale și microbiene;
  • să integreze animalele și plantele din fermă cu agrosilvicultura.

Ce este astăzi agricultura regenerativă?

 

Agricultura regenerativă, în contextul actual, ia forma unei abordări practice și concrete pentru restaurarea și revitalizarea terenurilor degradate. Această mișcare, care a fost relansată în 2015 datorită angajamentului organizațiilor non-profit, al companiilor și al fundațiilor, se distinge prin impactul său pozitiv asupra mediului și a comunității.

Scopul este de a promova sănătatea solului, reziliența culturilor și capacitatea acestora de a produce fructe cu o valoare nutraceutică ridicată. De aici și legătura profundă dintre sol și sănătatea umană.

La fel ca și solul, microbiomul uman depinde de biodiversitatea și echilibrul mediului înconjurător pentru a-și îndeplini funcțiile vitale. Aflați mai multe despre acest lucru citind articolul 👉 Microbiomul uman: ce este și cum este legat de sol.

Cum să readuci solul la viață prin metoda Geavitae

 

În contextul agriculturii regenerative, se caută din ce în ce mai multe soluții pentru a reda sănătatea și vitalitatea solurilor agricole epuizate și degradate.

Unul dintre cele mai promițătoare răspunsuri este metoda Geavitae – dezvoltată de Biozeta – care constă într-o abordare inovatoare ce vizează regenerarea solului prin practici agricole holistice și ecologice.

Această metodă se concentrează pe optimizarea biodiversității solului și a echilibrului microbiologic, cu scopul de a favoriza dezvoltarea unei comunități microbiene bogate în sol și de a îmbunătăți fertilitatea naturală a acestuia.

Prin cele 3 etape principale – analiză, nutriție și gestionare – noul sistem de cultivare microbiologică Geavitae are ca scop crearea unui mediu agricol sănătos și durabil, contribuind la recuperarea terenurilor agricole și la producția de fructe sănătoase, de înaltă calitate, cu o capacitate nutraceutică ridicată.

Dacă doriți, de asemenea, să începeți să contribuiți activ la lupta împotriva schimbărilor climatice și la promovarea unor sisteme alimentare mai sănătoase și mai durabile, contactați-ne pentru a afla ce poate face metoda Geavitae pentru culturile dumneavoastră!

Pregătim calea pentru un viitor în care sănătatea solului se traduce direct în sănătatea oamenilor. Vreți să faceți parte din el? Ne puteți contacta la numărul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul Genesis Group, la secțiunea Contact. Suntem aici pentru a vă sprijini cu sfaturi și pentru a vă propune soluții noi și eficiente.