Zmeura rosie reduce riscul progresiei de la pre-diabet la diabet zaharat

Un studiu publicat de catre Institutul de Tehnologie din Illinois, SUA prezinta beneficiile includerii zmeurii rosii in dieta persoanelor cu pre-diabet si rezistenta la insulina. Pacientii cu pre-diabet prezinta un risc mai mare pentru o serie de afectiuni. Aceste afectiuni includ dezvoltarea diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare si a bolii Alzheimer.

Federatia Internationala de Diabet estimeaza o crestere potentiala a incidentei pre-diabetului; de la 300 milioane de persoane din intreaga lume la aproximativ 500 de miloane. Studiile clinice au demonstrat ca, in absenta interventiei terapeutice, intre 30% si 50% dintre persoanele cu pre-diabet dezvolta diabet zaharat de tip 2 in decurs de trei ani. Pre-diabetul este considerat o etapa cheie in aparitia diabetului zaharat de tip 2; o boala cronica, progresiva, adesea responsabila de decese premature. Complicatiile diabetului zaharat includ afectarea oculara, disfunctia renala, leziunile nervoase, boala cardiaca, accidentul vascular cerebral si boala vasculara periferica.

Studiul a investigat efectele consumului de zmeura rosie pe un grup de persoane cu pre-diabet si rezistenta la insulina, expuse riscului de diabet zaharat. S-au facut teste de sange pe 32 de adulti cu varsta cuprinsa intre 20 și 60 de ani, intr-o perioada de 24 de ore dupa ce au luat micul dejun, in trei zile separate. Cele trei mese de mic dejun au fost similare in calorii si macronutrienti, dar diferite in cantitatea de zmeura rosie. O masa nu continea defel zmeura, una continea o portie de zmeura si una continea doua portii de zmeura.

Rezultatele au aratat ca, odata cu cresterea consumului de zmeura rosie, persoanele cu risc de diabet necesita mai putina insulina. Cand doua portii de zmeura rosie au fost incluse in mesele zilnice, concentratia de glucoza a fost mult mai mica; aceasta comparativ cu cea a persoanelor care nu au consumat zmeura rosie. Aceste date sugereaza ca simpla includere in dieta zilnica a anumitor fructe, cum ar fi zmeura rosie, ajuta la scaderea glucozei. Acest fapt indica imbunatatirea raspunsului la insulina. Aceste efecte sunt deosebit de importante pentru persoanele supraponderale sau cu pre-diabet.

De ce consumul de zmeura rosie?

„Persoanele cu risc de diabet sunt deseori indemnate sa nu manance fructe din cauza continutului ridicat de zahar. Totusi, anumite fructe – cum ar fi zmeura rosie – furnizeaza micronutrienti esentiali unei diete sanatoase. Totodata, furnizeaza si componente precum antocianinele, elagitaninurile si fibrele care au actiuni antidiabetice. Pentru persoanele  expuse riscului diabetului zaharat, a bolilor cardiovasculare si a altor riscuri pentru sanatate, stiind ce alimente au avantaje protectoare, si incluzandu-le in dieta zilnicata, poate fi o strategie importanta in incetinirea sau inversarea progresiei bolii” a conchis Britt Burton-Freeman, Ph.D., director la Centrul de Cercetare in Nutritie, Institutul Tehnologic Illinois.