Tehnici de taiere a afinului pentru plantatii calitative

Tehnici de taiere a afinului pentru plantatii calitative

.

Taierile in plantatiile de afin se efectueaza pentru a avea o dezvoltare cat mai buna a arbustilor. De asemenea taierea va asigura maximizarea randamentului si calitatea fructelor. Abordam in acest articol tehnici de taiere a afinului si informatiile necesare pentru a avea o plantatie de calitate.

Tunderea plantelor de afin trebuie facuta in fiecare an. In primii ani, taierile asigura atat supravietuirea plantelor, cat si cresterea lor. Dupa ce arbustii au atins dimensiunea maxima, taierea va duce la o productie ridicata si o calitate foarte buna a fructelor. In egala masura acest procedeu va mentine arbustii in limitele de dimensiune dorite.

Decembrie – martie, interval bun pentru taieri

Un moment bun pentru taierea arbustilor de afin este din decembrie pana la sfarsitul lunii martie. Taierile se efectueaza in perioada de repaus a arbustilor.

Productii slabe in absenta taierii

In lipsa taierii sau daca arbustii nu sunt taiati corespunzator, ei devin densi, au o crestere slaba si lastari mici si multi. Totodata produc fructe mici si nu reusesc sa dezvolte un lemn nou puternic pentru cresterea viitoare a fructelor de afin. Pe de alta parte, taierea prea tare duce la mai mult lemn nou si fructe mai mari, dar mai putine.

Recomandari pentru taierea afinilor

.

• Indepartati cresterea scurta care ar putea atinge pamantul atunci cand este incarcata cu fructe. Taiati lastarii scurti si moi care se dezvolta de la baza plantei, la sfarsitul sezonului.
• Indepartati lastarii si crengile deteriorate de rani de iarna, cauze mecanice, boli sau insecte.
• Este recomandat sa efectuati taierea in fiecare an. Cel mai bine este sa indepartati in fiecare iarna 1-2 lastari dintre cei mai vechi (cei mai neproductivi). Taierea se face cu atentie in functie de varietati. Unele varietati lastaresc mai greu (Duke), altele lastaresc mai usor (Eliot).
• Tundeti arbustii in asa fel incat sa lasati lumina in centrul plantei.

Pentru a ilustra cat mai bine tehnica de taiere puteti sa vizionati mai jos cateva videouri concludente. Tehnica de taiere aplicata de noi a dus la plantatii de calitate si productii ridicate atat in Romania, cat si in Republica Moldova.

Pentru programarea unei vizite la ferma nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul nostru, la sectiunea Contact.  Ne puteti contacta atat pentru informatii despre taiere, cat si pentru informatii despre infiintarea unei plantatii, fertilizare, ingrijire sau prevenirea bolilor la afin. Pentru orice intrebari contactati-ne cu incredere!

Daca vi s-a parut interesant articolul si va sunt de folos informatiile, am aprecia daca ati distribui acest articol si pe pagina dumneavoastra de Facebook sau in grupurile unde considerati ca ar fi de interes aceste informatii. Echipa Genesis Goup  apreciaza sustinerea dumneavoastra si va multumeste!

De asemenea pe pagina Genesis Group va puteti abona la newsletterul nostru pentru a primi informatii din domeniul agriculturii performante. VEZI AICI: https://genesis-agro.ro/