Daune provocate culturilor de viermele sarma

 

Daune provocate culturilor de viermele sarma

 

Atentie in aceasta perioada la viermele sarma, un daunator polifag care ataca o multitudine de culturi. Viermele sarma (larva gandacilor pocnitori) poate provoca daune semnificative culturilor de tomate, ceapa, varza, cartofi, castraveti, salata, vinete, ardei, dovlecel sau radacinoase. Acest daunator ataca atat culturile din camp, cat si pe cele din sere si solarii.

Corpul adultilor este alungit, ingustat posterior si de culoare brun-roscat pana la negricios. Adultii prezinta un dispozitiv de sarit, de aici si denumirea de “gandaci pocnitori”. Larvele au corpul alungit, acoperit de un tegument tare de culoare galben-castanie.

Adultii pot fi observati in camp spre sfarsitul lunii aprilie si pana in iunie, daunele provocate de adulti fiind nesemnificative, acestia hranindu-se cu polenul plantelor. Larvele insa distrug culturile hranindu-se cu seminte, radacini, tuberculi, tulpina. Cresterea temperaturilor (12-20 de grade Celsius) si a umiditatii din sol duce la un atac tot mai agresiv al larvelor asupra culturilor.

Plantele atacate prezinta deficiente de crestere

 

Culturile atacate de acest daunator prezinta goluri mai mici sau mai mari. Plantele atacate intr-o faza mai avansata de vegetatie sunt mai mici decat plantele normale, fiind intarziate in vegetatie.

La tomate plantele atacate au frunzele ingalbenite si prezinta deficiente de crestere, iar la o sectiune longitudinala poate fi observat si daunatorul. Viermele sarma urca prin radacina, trece in tulpina plantelor si se hraneste la interior. Cultura este compromisa in cazul unui atac masiv.

Galerii facute de viermele sarma la cartof, sfecla, morcov si alte radacinoase

 

In cazul tuberculilor de cartof si la radacinile de sfecla, morcov si alte radacinoase, viermii sarma rod galerii. In urma atacului organele plantelor sunt afectate de boli si putrezesc.

Galerii facute culturii de morcov de viermele sarma -Sursa foto: Tom Brown – https://mtvernon.wsu.edu

Printre metodele de prevenire ale viermelui sarma se numara efectuarea de araturi de toamna pentru limitarea populatiilor acestui daunator, dezinfectarea solului cu produse specifice, aplicarea de ingrasaminte in dozele recomandate pentru fiecare tip de sol in parte, aplicarea de amendamente cu calciu pe solurile acide. De asemenea se recomanda ca terenurile cu exces de umiditate sa se dreneze.

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata atacul daunatorilor culturilor contactati specialistii nostri la telefon 0744 367 963. De asemenea ne puteti contacta pe adresa de e-mail: contact@genesis-agro.ro.

.