Putregaiul cenusiu – Botrytis cinerea
Putregaiul cenușiu – Botrytis cinerea poate ataca toate organele aeriene ale plantelor. Putregaiul cenușiu este una dintre cele mai distructive boli ale căpșunului.
Boala afectează cel mai mult florile și fructele. Cel mai adesea simptome apar la coacerea fructelor sau pe fructele coapte. Uneori apar simptome și pe flori ori pe fructe când acestea sunt încă verzi, albe sau roz. Pe flori putregaiul se dezvoltă mai ales când microclimatul este rece și umed. Pagubele sunt accentuate de vătămările produse de îngheț. Petalele și pedicelele florilor afectate devin de culoare brună. Uneori întreaga floare și inflorescență moare.
Pe fructe tesuturile afectate devin de culoare maro deschis spre mediu. Leziunile de pe fructele albe și verzi se dezvoltă lent. Fructele devin diforme pe măsură ce cresc și pot muri înainte de a atinge maturitatea. Putregaiul se extinde rapid în fructele aproape de maturitate, adesea până când întregul fruct este afectat.
Conditii de dezvoltare
Sporii ciupercii sunt răspândiți de vânt și prin intermediul picăturilor de ploaie sau a apei de irigație. Putrezirea care survine după recoltare este adesea rapidă și devastatoare. Pierderile pot fi severe la recoltare, în timpul comercializării și transportului.
Metode de prevenire
Folosirea mulcilor – mulcii din paie sau folie au rolul de a evita contactul direct al fructelor cu solul; Monitorizarea culturii pentru a putea acționa încă de la primele semne de infecție. Astfel se poate stopa răspândirea acesteia la plantele sănătoase; Evitarea excesului de umiditate. Nu este recomandată irigarea prin aspersie. Apa care rămâne mult timp pe frunze poate favoriza dezvoltarea ciupercii.
Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactați specialiștii noștri. Ne puteti gasi pe pagina de contact Genesis sau la numarul de telefon 0744.367.963.