Patarea purpurie
Pătarea purpurie la căpșun este produsă de ciuperca Diplocarpon earliana. Ciuperca atacă frunzele, pețiolul, pedunculul floral, florile și fructele plantelor.
Boala se manifestă din primăvară până toamna. Este mai virulentă la sfârșitul primăverii, în ultima lună de vară și toamna. Apare pe toate organele aeriene, dar mai ales pe frunze, sub formă de pete. Petele pot de culoare roșie-purpurie (cu zona centrală maronie), de culoare purpurie-brună (cu zona centrală albă sau gri). Aceste pete se pot împreuna, iar zona bolnavă devine purpurie-roșie. Pe măsură ce boala avansează frunzele devin brun arse și se usucă. Pe flori, în zona pedunculului și pedicelului apar pete alungite, purpurii. În cazul unui atac puternic florile și fructele se usucă.
Conditii de dezvoltare
Sursa de infecție o reprezintă plantele atacate precum și resturile vegetale uscate. Ciupercile iernează pe plantele infectate și sunt împrăștiate de vânt și cu ajutorul apei.
Boala este favorizată de umiditatea aerului ridicată și temperaturile cuprinse între 20 și 25 de grade C.
Metode de prevenire
Se recomandă utilizarea soiurilor rezistente și respectarea rotației culturilor.
Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactați specialiștii noștri. Ne puteti gasi pe pagina de contact Genesis sau la numarul de telefon 0744.367.963.