PADUCHELE NEGRU AL CIRESELOR (Myzus cerasi)
Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi) – in stadiul de adult are o culoare caracteristica neagra, o forma globulara si o lungime de 3.17 mm. Paduchele negru al ciresului este singura afida de culoare neagra care ataca ciresul. Acesti paduchi consuma partea foliara a copacului, reduc cresterea vegetativa si depoziteaza o substanta asemanatoare cu mierea pe fructe (pe cirese). Substanta este dificil de indepartat si reduce valoarea comerciala a fructelor.
Daunele pe care acesti paduchi le produc copacilor de cires tineri sunt semnificative. De asemenea pot pune in pericol dezvoltarea sanatoasa a viitorilor copaci adulti. Paduchele negru al ciresului ierneaza pe ramuri si in tulpina pomului in stadiu de ou. Oualele eclozeaza in momentul in care ciresul incepe dezvoltarea mugurilor. Nimfele se hranesc la inceput cu muguri nedezvoltati si cu partea vegetativa din dedesuptul frunzelor. Nimfele injecteaza o toxina in frunze, care provoaca rasucirea acestora. Acest mecanism le ofera protectie insectelor, paduchele negru continandu-si dezvoltarea in interiorul frunzelor rasucite. Dupa 2 – 3 generatii, paduchele negru dezvolta aripi care ii ajuta sa se deplaseze spre gazdele de vara, care includ buruieni, plante ornamentale si legume. Dupa mai multe generatii, familia de insecte innaripate migreaza inspre toamna inapoi spre pomii fructiferi. Aici depune oualele si intra in stadiul de iernare. Cea mai buna metoda de protectie este sa observati de la inceput existenta acestor daunatori pe frunzele pomilor. Tratamentul trebuie sa fie realizat preventiv ca prima generatie de afide sa intre in stadiul de nimfe si sa inceapa sa se hraneasca.
PRODUSE RECOMANDATE
Pentru cei interesati de consultanta privind bolile ciresilor sau comercializare produse speciale putem fi contactati pe adresa de e-mail contact@genesis-agro.ro sau la telefon 0744.367.963.