Mumifierea fructelor
Mumifierea fructelor este o boala produsa de catre ciuperca Monilinia vaccinii-corymbosi. Aceasta boala se instaleaza pe ramuri si pe florile plantei de afin.
Ciuperca ataca ovarul florilor si se dezvolta odata cu fructele. La maturitate fructele se zbarcesc, devin roz-cafeniu si cad. Ciuperca se raspandeste prin spori. Aceasta poate fi transmisa si de insectele polenizatoare, care transporta polenul infectat.
Conditii de dezvoltare
In cazul lastarilor – din cauza bolii acestia incep sa capete o culoare ruginie de-a lungul nervurilor majore ale frunzelor. Frunzele se ofilesc rapid si se îndoaie. O pudra gri deschis, un strat de spori se dezvolta la baza frunzei. Simptomele pe flori apar mai rar, uneori aparand spori pe pedicel.
Boabele verzi infectate par a fi sanatoase, dar taindu-le, în interior, in locurile infectate se va observa o coloratura alba. Cand boabele incep sa se coaca, boabele infectate devin roz-cafenii si usor denivelate. Acestea contin in interior o masa fungica cenusie pana la negru. Multe din boabele infectate cad pe pamant. Fructele mature afectate devin inchise la culoare si mumifiate.
Ciuperca ierneaza in fructele bolnave cazute pe sol. La inceputul primaverii, ciuperca poate infecta lastarii tineri si floarea. Temperaturile de 10 pana la 14 °C si cateva ore de umezeala sunt factorii care vor declansa infectia afinului. Sporii sunt purtati de vant, ploaie si insecte (albine).
Metode de prevenire
Pentru a preveni mumifierea fructelor se recomanda strangerea si arderea fructelor mumifiate. De asemenea folositi tratamente la dezmugurit cu fungicide specifice. Alegeti soiuri rezistente la boli si nu folositi irigarea in exces.
Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata mumifierea fructelor contactați specialiștii noștri. Ne puteti gasi pe pagina de contact Genesis sau la numarul de telefon 0744.367.963.