MONILIOZA SAMBUROASELOR

AGENT CAUZAL
Molinia laxa si Molinia fructigena

Monilioza samburoaselor – se mai numeste, popular, putregaiul brun sau mumifierea fructelor de samburoase. Este o boala frecventa si cu un foarte mare grad de daunare a florilor, lastarilor (Monilinia laxa) si fructelor (Monilinia fructigena).

Fructele sunt sensibile in toate stadiile de dezvoltare, dar manifestarea este mai frecventa la maturitate.

La  inceput apare o pata bruna, circulara, care se extinde asupra intregului fruct. Acestea au aspect mumifiat, raman agatate in pom si pe ele apar, de cele mai multe ori, pustule alb-galbui. Acestea sunt dispuse in cerc, asigurand transmiterea bolii. De cele mai multe ori, vedem mai multe fructe mumifiate, prinse pe ramuri la un loc, fiind lipite unele de altele prin sucul dulce scurs din interiorul lor. Alte fructe cad din pom si putrezesc. Florile se ofilesc, se innegresc, se usuca, insa nu cad. Daca este afectata o singura floare, miceliul ciupercii se raspandeste in intreaga inflorescenta si cuprinde apoi intreg lastarul. Frunzele tinere sufera un proces de uscare, devin brune si se rasucesc. Incepand cu varful pomului, ramurile tinere se usuca si vor atarna in jos luand aspect de „steag”. Atacul va determina, cu timpul, uscarea pomilor, deci monilioza reprezinta o boala foarte grava a samburoaselor.

PRODUSE RECOMANDATE

Pentru cei interesati de consultanta privind bolile ciresilor sau comercializare produse speciale putem fi contactati pe adresa de e-mail contact@genesis-agro.ro sau la telefon 0744.367.963.