Mana

Mana coletului (Phytophthora fragariae) – țesuturile coletului au un aspect spongios și capătă colorație brună-rosiatică. Mana fructelor (Phytophthora cactorum) – fructele atacate prezintă pete brune.

Plantele cu infecții severe au adesea o creștere slabă și se pot ofili pe vreme călduroasă. În anumite condiții frunzele sunt de culoare verde albăstrui, iar cele mature au tentă de roșu, portocaliu sau galben. Mai târziu plantele produc fructe mici sau nu produc fructe deloc și un număr mic de stoloni sau, eventual, ele pot muri. Plantele cu simptome mai puțin severe, pot prezenta puține simptome sau niciun simptom deasupra solului. De obicei, simptome deasupra solului nu apar decât la un an după plantare. Ele pot apărea însă în anul plantării dacă există condiții favorabile dezvoltării bolii sau dacă, pentru plantare, sunt utilizate plante infectate.

Cu cât plantele sunt mai tinere în momentul infecției, iar boala este mai extinsă, cu atât distrugerea acestora și pierderile de recoltă sunt mai mari . Plantele cu simptome severe în primul an al plantării pot muri înainte de a fructifica. Dacă supraviețuiesc ele rămân pipernicite și neproductive. Sistemul radicular este puțin dezvoltat și putrezit, incapabil să furnizeze apa și mineralele necesare dezvoltării plantei. Rădăcinile absorbante laterale sunt în general putrezite. O secțiune transversală la nivelul părților superioare, albe și aparent sănătoase ale acestor rădăcini, arată cilindrul central colorat în roșu. Inițial, această colorație roșie se distinge ușor de rădăcinile sănătoase adiacente. Pe măsură ce boala progresează și cortexul se brunifică, culoarea devine mai puțin evidentă. Simptomele variază de la câteva vârfuri de rădăcini infectate la cele mai rezistente soiuri, până la distrugerea completă a sistemului radicular la cele mai sensibile.

Conditii de dezvoltare

Phytophthora fragariae poate fi răspândită cu apa de suprafață, de drenaj sau cea de irigații. De asemenea prin solul infectat aderent la uneltele și utilajele de lucru. Pe distanțe mari, ciuperca poate fi răspândită prin intermediul materialului de plantare infectat.

                                              Metode de prevenire

Se recomandă irigarea prin picurare, eliminarea plantelor bolnave, dezinfecția solului înainte de plantare. Optați pentru cultura anuală în zonele de risc, folosirea de plante sănătoase la plantare. De asemenea nu plantați căpșuni pe suprafețele unde au existat focare și evitați excesul de apă în sol. Se va folosi la plantat un material săditor de calitate superioară.

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactați specialiștii noștri. Ne puteti gasi pe pagina de contact Genesis sau la numarul de telefon 0744.367.963.