GANDACUL PAROS (Epicometis hirta)

Gandacul paros (Epicometis hirta) – este o specie răspândită în Europa, America de Nord, Asia și Orientul Mijlociu. În țara noastră se găsește în mod obișnuit în zone de stepă și atacă pomi, viță de vie și culturi crucifere în perioada de înflorire.

Adulții au o lungime cuprinsa intre 9 si 12 mm, un corp mat, negru, acoperit cu fire albe care dau un aspect păros. Larva are 14-16 mm lungime, culoare alb-gălbuie si cu capul maro.

Gandacul paros dezvoltă o generație pe an și hibernează în stadiu adult în sol. La începutul primăverii (aprilie), adulții devin activi și zboară pe florile diferitelor plante spontane până în iunie – iulie. Preferă zilele însorite și se retrag în sol noaptea.

După împerechere, femela depune oul în stratul superior al solului, reușind să depună până la 50 de ouă. Noii adulți apar în august – septembrie, dar rămân în pungile de pupă pentru a hiberna până în primăvara următoare.

Gandacul paros este o specie care atacă pomii fructiferi, rapița și alte legume crucifere în perioada de înflorire. În anii invaziei, gandacul paros produce leziuni semnificative organelor florale. Daunele sunt produse de adulții care consumă polenul, organele interne ale florilor și uneori sepalele.

PRODUSE RECOMANDATE

Pentru cei interesati de consultanta privind bolile ciresilor sau comercializare produse speciale putem fi contactati pe adresa de e-mail contact@genesis-agro.ro sau la telefon 0744.367.963.