Fainarea

Făinarea este provocată de ciuperca Sphaerotheca macularis. Boala aduce pagube în cultură, afectând calitatea fructelor și ducând la producții scăzute.

Ciuperca atacă mai ales frunzele și la unele soiuri, florile și fructele. Pe organele atacate se dezvoltă o pâslă albă. Aceasta devine prăfoasă după apariția fructificațiilor ciupercii. Primele simptome sunt curbarea marginilor frunzelor, punând în evidență petele albe de miceliu de pe fața inferioară a acestora. Petele albe vor fuziona în cele din urmă, acoperind întreaga parte a frunzei. Epiderma inferioară capătă o colorație roșiatică datorită reacției celulelor prin care pătrund conidiile ciupercii. Când atacul este sever, timpuriu, poate apărea şi pe fructe, care nu se mai dezvoltă. Astfel, fructele își pierd aspectul comercial, iar planta este slăbită. În toamnă apar, pe faţa inferioară, pete mici negre, periteciile, ca formă de rezistenţă.

Conditii de dezvoltare

Boala apare în verile căduroase, cu nopţi umede sau dimineţi cu ceaţă prelungită. Sporii (conidiile) ciupercii sunt răspândiți cu ajutorul picăturilor de apă (provenite din irigare prin aspersie, ploaie) purtate de vânt. De asemenea boala este răspândită și de către lucrători (mâini, haine, unelte infectate). Boala este transmisă de la un an la altul prin plantele infectate.

                                              Metode de prevenire

Se recomandă evitarea irigării prin aspersiune; eliminarea frunzelor si fructelor atacate din cultură; tratamente chimice cu fungicide specifice.

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactați specialiștii noștri. Ne puteti gasi pe pagina de contact Genesis sau la numarul de telefon 0744.367.963.