Arsura bacteriana

Arsura bacteriană a căpşunului sau pătarea unghiulară a frunzelor de căpşun este provocată de virusul Xanthomonas fragariae. Boala poate provoca pierderi de recoltă cuprinse între 8 și 80%.

Simptomele pot fi observate pe toate organele plantei: frunze, peţioli, sepale, caliciu, flori, fructe, rizomi, stoloni. La începutul infecției pe frunze apar pete mici, delimitate de nervuri, vizibile doar pe faţa inferioară a frunzelor. Petele se măresc și se contopesc, devenind vizibile şi pe fața superioară a frunzelor. Sunt roșii-maronii, au forme neregulate şi se necrozează rapid. Tesutul necrotic devine fragil, crapă şi frunzele se zdrenţuiesc. Frunzele cu leziuni grave sunt deseori galbene sau roşcate. La umiditate ridicata, petele sunt acoperite de un exsudat lăptos. Acesta are culoare crem până la galben, se usucă si ia un aspect de crustă.

Pe caliciu, sepale, pețioli, flori – apar pete translucide si leziuni hidrozate mari, alungite, apoi necrozate.

Conditii de dezvoltare

Sursele de inocul sunt: plantele de căpșun bolnave, materialul de propagare, resturile de frunze moarte și stolonii. Bacteria iernează în frunzele plantelor bolnave, rămase pe sol sau îngropate, putând rămâne viabilă cel puţin 10 ani. Apariţia bolii în condiţii de perfectă igienă sanitară nu poate fi pusă decât pe seama materialului de plantare infectat. Diseminarea are loc prin: plante contaminate, exsudat bacterian, apa de ploaie, irigarea prin stropire, vânt, unelte de lucru, maşini şi utilaje agricole.

                                              Metode de prevenire

Se recomandă strângerea şi arderea resturilor vegetale de la suprafaţa solului; aplicati tratamente chimice cu fungicide pe bază de cupru.

Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata aceasta boala contactați specialiștii noștri. Ne puteti gasi pe pagina de contact Genesis sau la numarul de telefon 0744.367.963.