Antracnoza afinului
Antracnoza afinului, denumita si putregaiul copt, este o boala care duce la putrezirea fructelor. Produsa de ciuperca Colletotrichum acutatum, antracnoza ataca planta pe toate organele de suprafata.
In cazul antracnozei afinului pe crengute si frunze leziunile sunt mai sporadice. Fructele afectate de antracnoza putrezesc. Boala se manifesta ca zone scufundate pe fructele coapte cu mase gelatinoase de spori portocalii. Pe lastarii tineri, leziunile sunt maro inchis cu corpi în cercuri concentrice. Pe crengute, leziunile maro inchis se pot extinde de la mugurii infectati și pot distruge o parte a crengutei. Pe frunze, leziunile par rosiatice maro cu margini distincte.
Spori de culoare roz pot aparea pe tesuturile infectate in conditii de umiditate.
Conditii de dezvoltare
Ciuperca supravietuieste in crengutele infectate ale afinului. De asemenea ciuperca se poate gasi in materialul roditor si in muguri.
Primavara si vara, sporii aflati pe tesuturile infectate sunt imprastiati de vant si ploaie si provoacă noi infectii. Majoritatea sporilor tind sa fie eliberati intre inflorire si fructe timpurii.
Umezeala prelungită (12 ore sau mai mult) și temperaturile de 20-25ºC favorizeaza aparitia antracnozei afinului. Infectiile fructelor raman latente pana cand fructul incepe sa se coaca sau pana dupa recoltare.
Metode de prevenire
Pentru a preveni antracnoza afinului si extinderea acestei boli indepartati portiunile infectate ale arbustilor. De asemenea optati pentru soiuri rezistente la boli si nu folositi irigarea in exces. Recoltati afinele in timp util si aplicati fungicide eficiente pentru a proteja afinul de boli.
Pentru informatii despre produsele recomandate pentru a preveni sau trata antracnoza afinului contactați specialiștii noștri. Ne puteti gasi pe pagina de contact Genesis sau la numarul de telefon 0744.367.963.