Îngrășământ organic 

 

Îngrășământ organic pentru grădina de legume ecologică: pe care să îl alegi?

 

Abordarea creării unei grădini de legume ecologice nu este ușoară, iar îngrășământul, de preferință organic, este una dintre alegerile fundamentale de făcut pentru a începe cu dreptul.

Utilizarea unei abordări agricole holistice și organice, care respectă planeta și permite plantelor sănătoase și rezistente să crească, capabile să ofere nutriție și calitate este o alegere  importantă.

În plus, nu trebuie uitat că solul – și microorganismele din acesta – joacă un rol foarte important în viața unei plante.

De aceea, îngrășământul potrivit face cu adevărat diferența: să vedem împreună cum să alegem un îngrășământ organic pentru o grădină de legume ecologice.

Care este cel mai potrivit îngrășământ organic pentru o grădină de legume ecologică?

 

Apropo de îngrășăminte organice, cele mai bune produse sunt cu siguranță îngrășămintele care provin din matrice vegetale (turtă vegetală de obicei din industria uleiurilor vegetale – soia, rapiță, floarea-soarelui, etc.), sau din subproduse ale industriei alimentare (stabilizate în diverse moduri: uscate, compostate etc.) sau animale mixte (gunoi de grajd compostat, compost și vermicompost).

Poate părea foarte complicat și, de fapt, alegerea celui mai bun îngrășământ organic nu este întotdeauna ușoară, deoarece trebuie evaluați mulți parametri: aveți nevoie de un îngrășământ organic de calitate care să conțină toate microelementele necesare, cum ar fi N, P și K (dar nu în cantități foarte mari), împreună cu cantitatea potrivită de carbon organic de origine biologică.

Îngrășământul trebuie să fie stabil sau stabilizat (compostat), adică să nu fermenteze sau să nu fie fitotoxic atunci când este plasat în sol, deoarece provoacă transformări biologice.

Solul trebuie tratat ușor și cu elementele potrivite, dar în același timp este important să ne amintim că este necesar să știm cum să gestionăm întregul proces de creștere al plantei.

Cum să gestionezi cel mai bine o grădină de legume ecologică?

 

Aceasta este o întrebare la care este foarte greu de răspuns, cu siguranță este bine să te echipezi cu multă pasiune și voință.

Se poate spune cu siguranță că grădina de legume ar trebui îngrijită așa cum se are grijă de creșterea unui copil: pregătiți un teren fertil pentru plantare și unde pot crește plante sănătoase, eliminați buruienile și aveți grijă să alungați agenții patogeni și paraziții.

Dar mai întâi trebuie să ne ocupăm de fertilitatea solului, iar în ceea ce privește acest domeniu, există trei macro-zone de luat în considerare:

  • să ofere o bună aprovizionare cu amelioratori organici de sol (compost, viermi, îngrășăminte organice și microbiologice, produse care să readucă în sol microbiologia sa utilă și micorize) și apoi să asigure crearea de scufundări sau zone de cultivare și tranzit, împreună cu mulcirea (este mai bine să alegeți paie decât folie de plastic sau mater B,  deoarece permite solului să respire mai bine și promovează dezvoltarea microbiologiei utile);

 

  • plantarea speciilor horticole alese în funcție de anotimp: pot fi consultate tabele care indică culturile de primăvară-vară și toamnă-iarnă; În această fază este posibilă fertirigarea nutrițională și contribuția microbiologiei utile. Este cu siguranță o alegere bună să decideți să plantați culturi sinergice din punctul de vedere al paraziților sau să introduceți plante cu flori care au funcții repelente;

 

  • cultivați și irigați, fie manual, fie cu un sistem de irigare, apoi dedicați-vă cultivării plantelor cu fraier, tamponare, eliminarea părților uscate sau cu agenți patogeni sau paraziți. De aici trecem apoi la recoltă (foarte des zilnic sau o dată la două zile), apoi la practici de apărare biologică cu diferite preparate sau produse ecologice (cele permise în agricultura ecologică). Puteți începe ușor alegând culturile potrivite

Ce culturi sunt cele mai potrivite pentru a începe abordarea horticulturii

 

Pentru a aborda pentru prima dată o grădină de legume ecologică, este important să alegeți plante rezistente și rustice, cu cicluri scurte și care necesită puține practici agronomice, cum ar fi salatele.

În realitate, ceea ce este fundamental este pasiunea pentru munca pe care urmează să o faci, pentru că necesită răbdare și multă atenție: poți încerca și alte tipuri de culturi, cum ar fi roșii, dovlecei, vinete, varză etc.

Practic, solul este întotdeauna vital pentru creșterea optimă a plantelor cultivate: fără un sol bun, toate culturile plantate ar putea avea dificultăți de creștere, în timp ce cu un sol bun începi cu dreptul, reușind să crești plante sănătoase chiar dacă ești la prima abordare a horticulturii.

Pentru un sol bun, repetăm, aveți nevoie de un îngrășământ organic adecvat bogat în nutrienți.

Cât de important este îngrășământul potrivit și pe care să-l alegi

 

Pentru a alege cel mai potrivit îngrășământ organic, este esențial, în primul rând, să înțelegeți care sunt nevoile solului: prin urmare, este necesară o analiză chimică și microbiologică pentru a raporta ce probleme critice are solul, pentru a înțelege ce corecții trebuie făcute.

În acest moment, este posibil să se introducă elementele microbiologice lipsă pentru a restabili niveluri suficiente de complexitate și viață în sol, pentru a obține producții fără prea mult efort.

Având în vedere acest lucru, îngrășămintele organice activate cu microbiologie utilă sunt cele mai potrivite pentru a începe în cel mai bun mod.

Specialiștii de la Genesis împreună cu colaboratorii noștri (specialiști din Italia, Austria, Spania, Olanda si Franta), folosim metode inovative pentru dezvoltarea agriculturii durabile și regenerative cu scopul de a sprijini nu numai companiile și fermierii, ci și pasionații care se dedică grădinii lor de legume ecologice cu îngrășământ organic realizat cu practici inovatoare.

Dacă sunteți interesat de o abordare holistică și de un tip de agricultură regenerativă, organică și biodinamică pentru grădina dumneavoastră și doriți să aflați mai multe, contactați-ne pentru sfaturi personalizate: vă vom sprijini cu sfaturi și soluții noi, eficiente.

Ne găsiți la numărul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul Genesis Group, la secțiunea Contact.

De asemenea vă invitam, cu drag, pe pagina Genesis Group unde vă puteți abona la newsletterul nostru pentru a primi informații din domeniul agriculturii performante. VEZI AICI: 👉 https://genesis-agro.ro/