Cum putem preveni bolile roșiilor

 

Cum putem preveni bolile roșiilor

 

Roșia este o cultură de mare importanță atât în România, cât și la nivel internațional, dar este adesea amenințată de diverse boli, care reduc masiv din productivitate.

Printre cele mai frecvente boli ale roșiilor se numără cu siguranță putregaiul, una dintre cele mai dăunătoare boli fungice, capabilă să provoace pierderi semnificative de frunziș și recoltă, deosebit de agresivă și asupra altor fructe.

Pentru a vă proteja culturile și a le face mai rezistente atât la atacurile agenților patogeni, cât și la stresul climatic din ce în ce mai frecvent, este esențial să acționați asupra solului, singurul aliat real al plantelor noastre.

În acest articol realizat de colaboratorii nostri de la Biozeta (Biozeta – Soluzioni biotecnologiche per la rigenerazione dei suoli), veți afla cum puteți susține plantele, să creeze o rețea defensivă în jurul lor și să permită o creștere sănătoasă și o recoltă înfloritoare, fără a recurge la utilizarea excesivă a îngrășămintelor chimice, pesticidelor și antifungicelor.

Boli ale roșiilor

 

Roșia este supusă diferitelor boli declanșate de o mare varietate de factori, inclusiv ciuperci, bacterii și viruși, dar și condiții de mediu și nutriționale suboptime.

Aceste boli pot ataca frunzele, tulpinile, rădăcinile și fructele plantei, cu efecte negative asupra calității și cantității recoltei. Unele dintre aceste boli sunt deosebit de severe și necesită o atenție deosebită pentru prevenirea sau tratamentul lor.

Printre cele mai frecvente probleme ale roșiilor sunt putregaiul, alternaria și septoria, care fac parte din așa-numitele probleme fungice ale plantelor, deoarece cauza este, de fapt, o ciupercă.

Cu toate acestea, acestea nu sunt singurele patologii. De fapt, există boli foliare – cum ar fi verticilioza, putregaiul cenusiu – și boli ale rădăcinilor – cum ar fi putregaiul rădăcinilor. Citiți aici despre cele mai eficiente soluții pentru bolile foliare 👉  Bolile fungice (genesis-agro.ro)

Solul care nu este echilibrat nu numai că poate duce la dezvoltarea acestor agenți patogeni, ci și poate slăbi planta, făcând-o mai susceptibilă la atac.

Dimpotrivă, un sol bine întreținut, care menține un echilibru microbiologic corect, este echipat cu un sistem natural de apărare capabil să îmbunătățească semnificativ sănătatea și rezistența roșiei împotriva stresului abiotic și biotic.

Impactul solului asupra sănătății plantelor

 

Sinergia rădăcină-sol-plantă joacă un rol crucial în absorbția mineralelor necesare nutriției plantelor, și nu numai.

Rădăcinile și microbiologia prezente în sol sunt capabile să dezvolte o relație simbiotică în care fiecare parte câștigă un avantaj din colaborarea cu cealaltă. În acest raport, protagoniștii pe lângă rădăcini sunt în principal bacterii, protozoare și nematode benefice, dar și ciuperci, în special cele responsabile de simbioza micorizică.

Interacțiunea dintre diferiții actori care populează rizosfera nu numai că simplifică munca rădăcinilor în interceptarea apei și a elementelor esențiale – oferind astfel fructelor tot ce au nevoie pentru a se dezvolta la maximum – dar creează și o rețea defensivă care invadează cea mai mare parte a spațiului disponibil în jurul rădăcinilor și pe partea aeriană a culturilor. Aflați aici mai multe despre viața în rizosferă 👉 Rizosfera (genesis-agro.ro)

Această rețea defensivă nu lasă loc pentru atacul agenților patogeni și dăunătorilor, inclusiv ciupercile dăunătoare care provoacă boala.

Din acest motiv, trebuie păstrată vitalitatea microbiologică a solului: respectându-l și îmbunătățindu-l într-un mod natural, incidența bolilor este redusă considerabil, făcând din ce în ce mai puțin necesare intervențiile de urgență cu substanțe chimice agresive, care pe lângă agentul patogen ucid și microbiologia utilă.

Prin ruperea cercului vicios care este declanșat de utilizarea excesivă a îngrășămintelor și îngrășămintelor sintetice, solul poate fi respectat și permite dezvoltarea capacității sale naturale de a apăra plantele.

Metoda Geavitae pentru prevenirea bolilor plantelor

 

Contracararea agenților patogeni din culturi, ca în cazul putregaiului roșiilor, necesită acțiuni care depășesc simpla tratare a simptomelor: este esențial să acționăm asupra cauzelor și să se creeze un mediu inospitalier pentru ciupercile dăunătoare, pentru a reduce incidența bolii și a păstra recolta.

Pierderea fertilității biologice a solului slăbește plantele, așa că primul pas este să înțelegem care este compoziția solului și să evaluăm eventualele deficiențe sau excese, nu numai în nutrienții utili plantelor, ci și în microbiologie.

Scopul final este de a regenera solul pentru a-i restabili echilibrul natural. Aruncați o privire la studiul aprofundat dedicat agriculturii regenerative pentru a afla ce este și care este rolul său pentru sănătatea și viața umană. Vezi aici articol 👉  Agricultura regenerativă sănătatea și viața umană (genesis-agro.ro)

Din acest motiv, colaboratorii noștri italieni de la Biozeta (Biozeta – Soluzioni biotecnologiche per la rigenerazione dei suoli) au dezvoltat metoda Geavitae, care se bazează pe principiile biotehnologiei pentru protecția și promovarea microbiologiei solului.

Această metodă urmărește obiective de sustenabilitate, respect pentru mediu și pentru ființele umane, cu scopul final de a obține produse sănătoase cu valoare nutraceutică ridicată.

Cele trei etape principale ale metodei Geavitae sunt:

  1. Analiza microorganismelor existente în sol și identificarea microbiologiei lipsă sau în exces. Această fază implică o observare microscopică precisă a complexității microbiologice a solului;
  2. Nutriția solului prin inocularea microbiologiei specifice și utilizarea îngrășămintelor organice și organo-minerale permise în agricultura ecologică, pentru a reechilibra excesele și a acoperi deficiențele. Toate acestea se desfășoară cu respectarea deplină a timpului și mecanismelor naturii, stimulând revenirea la o situație de echilibru între diferitele componente ale unui sol sănătos;
  3. Monitorizarea în timp și implementarea practicilor inovatoare de management agronomic pentru a păstra vitalitatea solului. Această ultimă fază își propune să mențină echilibrul obținut în sol pentru o lungă perioadă de timp, promovând astfel sănătatea și vitalitatea solului și a plantelor care își scufundă rădăcinile în el.

Dacă sunteți interesat de practicile de agricultură regenerativă pentru a acționa asupra cauzelor bolilor roșiilor și pentru a reduce incidența acestora, păstrându-vă în același timp recolta bogată și sănătoasă, contactați-ne pentru a primi sfaturi și sugestii adaptate culturilor dumneavoastră! Ne găsiți la numărul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul Genesis Group, la secțiunea Contact.