Podgorii rezistente la stresul hidric și termic

Cum să ai podgorii rezistente la stresul hidric și termic

 

Provocarea schimbărilor climatice are un impact profund asupra viticultorilor. Variațiile climatice, temperaturile ridicate și condițiile meteorologice extreme afectează în mare măsură sănătatea și productivitatea podgoriilor.

Confruntați cu aceste dificultăți, mulți oameni se întreabă dacă este posibil să se obțină podgorii rezistente la stresul hidric și termic, capabile să se adapteze la schimbările climatice și să asigure o calitate ridicată a vinului.

În acest articol realizat de colaboratorii noștri de la Biozeta, veți descoperi ce puteți face pentru a îmbunătăți rezistența viței de vie la stresul abiotic, începând cu o evaluare a sănătății solului în care crește.

Impactul schimbărilor climatice asupra podgoriilor

 

Scenariul climatic în schimbare redefinește contextul în care se dezvoltă și se cultivă vița de vie, punând din ce în ce mai multe provocări viticultorilor care caută în permanență strategii și practici eficiente pentru a obține podgorii rezistente la schimbările climatice.

Vița de vie este una dintre plantele cele mai afectate de schimbările de temperatură, umiditate, expunere la lumină și alți factori legați de mediul lor. Atunci când acești factori depășesc pragurile de toleranță ale plantelor, generează ceea ce se numește stres abiotic, afectând negativ sănătatea și productivitatea acestora.

Printre cele mai importante stresuri abiotice care afectează viile se numără stresul hidric și stresul termic. Stresul hidric apare atunci când planta este incapabilă să absoarbă apa necesară nevoilor sale fiziologice, în condițiile unei disponibilități limitate în sol sau a unei evaporări ridicate cauzate de temperaturile ridicate.

Stresul termic apare în prezența unor temperaturi excesiv de ridicate sau scăzute, capabile să deterioreze structurile celulare ale plantelor și să modifice mecanismele metabolice.

În prezența acestui tip de stres, plantele adoptă anumite mecanisme de adaptare și răspuns care pot fi morfologice, fiziologice sau moleculare.

De exemplu, acestea pot modifica forma, dimensiunea, culoarea sau densitatea frunzelor pentru a limita deshidratarea sau absorbția radiațiilor solare. Ele reglează deschiderea stomatelor, fotosinteza, respirația și transpirația pentru a menține echilibrul hidric și absorbția adecvată a nutrienților. În același timp, ele sunt capabile să producă molecule speciale, cum ar fi speciile reactive de oxigen (ROS), ca strategie de adaptare și apărare împotriva stresului.

În ciuda complexității acestor mecanisme de adaptare, ele au limitele lor: stresurile abiotice deosebit de intense sau prelungite pot provoca daune ireparabile sau pot duce la moartea plantelor. Resursele pe care planta le cheltuiește pentru a face față acestor stresuri au ca rezultat, în general, o creștere limitată, o calitate scăzută a fructelor și o vulnerabilitate crescută la stresurile biotice, precum dăunătorii și bolile.

Prin urmare, este important să se găsească noi soluții pentru a îmbunătăți rezistența podgoriilor la stresurile abiotice, păstrând în același timp calitatea și cantitatea fructelor produse.

Relația dintre sol și sănătatea podgoriilor

 

Solul este mai mult decât un simplu substrat în care cresc podgoriile noastre; este locul în care au loc numeroase interacțiuni biologice, chimice și fizice care definesc dezvoltarea și creșterea plantelor.

O abundență de viață în sol – de la bacterii la ciuperci, de la protozoare la nematode benefice și insecte – animă stratul în care se scufundă rădăcinile, stabilind relații reciproc avantajoase care au ca principal efect crearea unei rețele defensive în jurul plantelor, permițându-le să se apere împotriva agenților patogeni și paraziților, dar și să reacționeze mai bine la stresul hidric și termic.

Micoriza, de exemplu, este fundamentală în aceste situații, deoarece, datorită hifelor care se dezvoltă în jurul rădăcinilor și se extind treptat din ce în ce mai mult, facilitează absorbția apei și a substanțelor nutritive precum azotul și fosforul, precum și consolidarea rezistenței acestora la boli și la diferitele tipuri de stres la care pot fi supuse.

Viabilitatea microbiologică în rizosferă joacă un rol în protejarea sănătății plantelor. Pentru a asigura conservarea acesteia și o biodiversitate microbiană suficientă, este esențial să se acționeze întotdeauna cu respectarea deplină a echilibrului natural, facilitând crearea unui habitat ospitalier pentru microbiologie, care, la rândul său, se traduce printr-un beneficiu direct pentru sănătatea și productivitatea podgoriei.

Metoda Geavitae pentru promovarea rezistenței plantelor

 

Pentru a vă asigura că vița de vie este foarte rezistentă la stresul hidric și termic, este util să cunoașteți și să exploatați principiile cultivării microbiologice, care vă permit să revitalizați solul și să îi oferiți echilibrul esențial pentru sănătatea plantelor.

Acesta este motivul pentru care colaboratorii nostri de la Biozeta au dezvoltat metoda Geavitae, o practică inovatoare care vizează regenerarea solului pentru durabilitatea producției, având grijă de mediu și de oameni.

Această metodă constă într-o examinare microscopică atentă a echilibrului microbiologic din sol. Pe baza rezultatelor obținute, se elaborează programe de intervenție pentru refacerea fertilității solului, adaptate la tipul de cultură în cauză.

Intervențiile includ inocularea de microbiologie specifică și aplicarea de îngrășăminte organice și organo-minerale produse de Biozeta, toate certificate strict pentru utilizarea în agricultura ecologică.

Prin compensarea eventualelor deficite și reducerea dezechilibrelor, se poate obține o viabilitate microbiologică optimă, pe care este important să continuăm să o păstrăm prin monitorizarea constantă a compoziției solului și prin aplicarea unor practici agricole regenerative.

Efectul direct este reducerea utilizării îngrășămintelor și a îngrășămintelor chimice, asigurând o producție de calitate.

Metoda Geavitae este adaptată eficient la diverse tipuri de culturi, inclusiv la viticultură. Dacă doriți să aflați mai multe despre cum să o aplicați pe solul dumneavoastră și ce rezultate puteți obține, contactați-ne acum! Ne găsiți la numărul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul Genesis Group, la secțiunea Contact.

De asemenea vă invitam, cu drag, pe pagina Genesis Group unde vă puteți abona la newsletterul nostru pentru a primi informații din domeniul agriculturii performante. VEZI AICI: https://genesis-agro.ro/