Termen prelungit pentru constatarea pagubelor produse de secetă
Termen prelungit pentru constatarea pagubelor produse de secetă
Fermierii pot solicita până pe 19 august constatarea pagubelor produse de secetă, pentru despăgubiri. Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), termenul pentru depunerea de către fermieri a cererilor de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică în vederea obținerii despăgubirilor se prelungește până pe 19 august 2024, ora 24:00, față de 15 august. Această măsură a fost luată având în vedere că astăzi, 15 august 2024, este zi de sărbătoare legală (zi nelucrătoare). Decizia a fost comunicată tuturor Direcțiilor Agricole Județene.
Potrivit ministrului Agriculturii, Florin Barbu, se estimează că s-au înregistrat pagube pe o suprafață de circa 2 milioane de hectare la nivel național, în special la porumb și floarea-soarelui, iar suma despăgubirilor va fi de minim 200 de euro la fiecare hectar calamitat.
Ministrul a solicitat Comisiei Europene un ajutor excepțional de secetă, având în vedere că, din calculele Ministerului, valoarea unitară medie a pierderilor în cazul culturilor de primăvară este de 200-230 de euro pe hectar, în timp ce pierderile în cazul culturilor însămânțate în toamnă se ridică la 458 de euro pe hectar.
Datele centralizate la nivelul Centrului Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Agriculturii, arată că suprafața totală afectată de secetă pedologică și grindină a fost de 367.118 hectare, din care 334.048 hectare de secetă pedologică, iar 33.070 ha de căderile de grindină.
Conform Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, bugetul total estimat, de maximum 75,2 milioane de euro, pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2023 trebuie rambursat de urgenţă fermierilor.
Fermierii vor primi banii până cel târziu pe 15 octombrie
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a menţionat că fermierii vor primi sumele în conturi până la sfârșitul lunii septembrie, cel târziu 15 octombrie.