Despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă
Ministerul Agriculturii va plăti în acest an bani către fermieri pentru culturile agricole distruse de secetă. Situația de la nivel național este monitorizată permanent, urmând ca fermierii care au suprafețe afectate de secetă să primească despăgubiri în cuantum de 200 și 250 euro pe hectar. ”Pentru anul 2024, utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost calamitate în procent de peste 30%, depun înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până cel târziu la data de 1 august inclusiv pentru culturile agricole înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 august inclusiv pentru celelalte culturi agricole”, potrivit Ordinului 293/123 al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, pentru modificarea și completarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 .
Suprafața calamitată de secetă va stabili prin măsurare/determinare de către Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole. „Din estimări, calamitatea este undeva la aproape două milioane de hectare la culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui, şi la 100.000 de hectare la culturile de toamnă, grâu şi rapiţă”, a afirmat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu pentru Agerpres. Acesta a precizat că la porumb şi floarea-soarelui se vor înregistra pierderi semnificative din cauza secetei.
Fermierii vor primi banii până cel târziu pe 15 octombrie
Ministrul a menţionat că fondurile totale estimate pentru plata despăgubirilor pentru secetă sunt situate între 500 şi 600 de milioane de euro. Potrivit ministrului Agriculturii, evaluările privind seceta făcute de direcțiile agricole județene vor fi încheiate până pe 15 septembrie, iar România va solicita și fonduri europene pentru a acoperi despăgubirile acordate fermierilor.
Acesta a estimat că fermierii vor primi sumele în conturi până la sfârșitul lunii septembrie, cel târziu 15 octombrie.