Beneficiile micorizelor pentru dezvoltarea culturilor
Micoriza reprezinta o simbioza intre plante si ciuperci, proces care joaca un rol crucial in sanatatea culturilor si in productivitatea agricola. Micorizele aduc beneficii pentru absorbtia nutrientilor, rezistenta la boli si stres si contribuie la reducerea utilizarii ingrasamintelor chimice si a pesticidelor.
Beneficiile simbiozei micorizice
Fiind o simbioza – deci o relatie mutualista – efectul direct pentru partenerii implicati este acela de a se bucura de o serie de beneficii comune care contribuie substantial la sanatatea sistemului sol-planta.
In timp ce culturile beneficiaza in mod semnificativ de pe urma asocierii cu ciupercile micorizice, acestea din urma nu raman in plan secund, ci impartasesc avantajele acestei colaborari:
- O mai buna absorbtie a nutrientilor (fosfor si azot) – Simbioza micorizica este un sistem foarte eficient de absorbtie a nutrientilor esentiali. Ciupercile micorizice, cu hifele lor subterane, maresc considerabil suprafata radacinilor plantelor, permitand o mai buna absorbtie a substantelor nutritive, cum ar fi fosforul si azotul, care sunt deseori deficitare in sol. Acest lucru imbunatateste cresterea culturilor, creste randamentul si reduce nevoia de ingrasaminte. Pe de alta parte, ciupercile beneficiaza de o sursa constanta de carbohidrati si de alti compusi organici esentiali furnizati de organismele vegetale gazda;
- Rezistenta mai mare la boli si stres – micorizele contribuie, de asemenea, la imbunatatirea sistemului imunitar al plantelor. Rezistenta sporita la boli si stres este rezultatul productiei de compusi antimicrobieni de catre ciupercile micorizice, care protejeaza radacinile de agentii patogeni daunatori. Astfel, culturile devin mai robuste si mai putin sensibile la conditiile nefavorabile. La randul lor, ciupercile traiesc intr-un mediu mai stabil, ceea ce le favorizeaza supravietuirea;
- Reducerea nevoii de ingrasaminte chimice si pesticide – Unul dintre cele mai importante avantaje ale micorizelor este capacitatea lor de a limita nevoia de ingrasaminte chimice si pesticide. Acest lucru se datoreaza faptului ca plantele primesc nutrienti mai eficient, iar utilizarea excesiva a ingrasamintelor chimice nu mai este necesara. Acest lucru nu numai ca reduce impactul asupra mediului, dar pastrează, de asemenea, sanatatea pe termen lung a solului prin prevenirea acumularii de substante nocive.
Pe scurt micoriza creeaza un echilibru care promovează sanatatea solului si bunastarea culturilor intr-un mod natural si durabil.
Avantajele plantelor micorizate
- Cantitati suplimentare de apa si substante nutritive sunt distribuite plantelor.
- Capacitatea mai mare de absorbtie a radacinilor.
- Utilizarea mai eficienta a ingrasamintelor si apei (economisirea apei si ingrasamintelor poate sa ajunga pana la 50%)
- Plantele micorizate depasesc mai usor factorii de stres (seceta, lipsa de apa, radiatia solara, deficitul de nutrienti).
- Cresterea mai rapida a plantelor inseamna calitate mai buna a culturilor de legume si productii mai mari.
- Plantele micorizate dezvolta un sistem imunitar puternic ceea ce duce la o rezistenta mai mare la boli si daunatori.
- Se obtin recolte mai mari si se scurteaza perioada de vegetatie.
- Socul transplantarii este redus, la fel si pierderile.
Pentru mai multe informatii privind micorizele sau achizitionarea de produse cu ciuperci micorizale putem fi contactati la:
• Adresa de e-mail: contact@genesis-agro.ro
• Telefon: 0744 367 963
De asemenea pe pagina Genesis Group va puteti abona la newsletterul nostru pentru a primi informatii din domeniul agriculturii performante. VEZI AICI: https://genesis-agro.ro/