Deficiențe de nutrienți la afin

 

Deficiențe de nutrienți la afin

 

Articolul de astăzi este despre deficiențele de nutrienți la plantele de afin.

Deficitul de azot 

Deficiențele de azot sunt frecvente la afine, potrivit https://blogs.cornell.edu/. In cazul acestei deficiențe se poate observa o culoare verde deschis (cloroză) uniformă pe frunze, fără un model sau o pată deosebită. Alte simptome ale deficitului de azot includ reducerea creșterii lăstarilor, a numărului de bastoane noi și a randamentului. Frunzele cu deficit de azot își schimbă culoarea mai repede la începutul toamnei și apoi cad.

Deficitul de azot poate fi observat la plantele din stanga – Sursa foto: https://blogs.cornell.edu/

Deficitul de fier

Îngălbenirea intervenală este cauzată de deficiența de fier, dar este simptomatică pentru pH-ul ridicat al solului. Un pH ridicat al solului (> 5,2) duce la incapacitatea plantei de afin de a utiliza fierul, cauzând o lipsă de producție de clorofilă.

Simptomele deficienței de fier apar mai întâi la frunzele tinere. Reducerea pH-ului cu sulf va corecta de obicei problema.

Deficitul de potasiu

Deficitul de potasiu duce la arsuri marginale ale frunzelor. Această problemă nu este frecventă, dar a fost observată pe soluri foarte nisipoase.

Deficitul de fosfor

Deficitul de fosfor cauzează colorarea violet a frunzelor de afine, dar acest lucru este rar observat în câmp. Afinele au o nevoie scăzută de fosfor. În cazul în care pH-ul este prea ridicat (> 5,2) pentru o absorbție adecvată a P, este posibil ca și alți nutrienți să nu fie disponibili.

Deficitul de magneziu

Deficitul de magneziu este frecvent în solurile acide. Lipsa de magneziu provoacă înroșirea intervenală, deoarece producția de clorofilă este redusă. Simptomele încep ca o îngălbenire intervenală și evoluează spre un roșu aprins. Frunzele de la baza lăstarilor tineri sunt cele mai susceptibile de a prezenta primele simptome. Frunzele tinere de la vârful lăstarilor sunt rareori afectate.

Deficitul de magneziu – Sursa foto: https://blogs.cornell.edu/

Deficitul de bor

În cazuri rare, deficiența de bor cauzează distrugerea tulpinilor fără ca acestea să fie ofilite sau să prezinte cancere. O analiză a frunzelor poate verifica acest diagnostic.

Daca va confruntati cu boli la afin, care risca sa va compromita culturile, puteti contacta specialistii Genesis Group la numarul de telefon 0744.367.963, pentru a afla care sunt cele mai bune solutii pentru rezolvarea problemelor culturilor dumneavoastra. De asemenea ne puteti contacta pentru orice informatii privind cultura afinului, pentru vizite la ferme sau pentru achizitionarea de produse necesare pentru ingrijirea plantelor. Consilierea este oferita in toata tara si este gratuita.