Probleme la legume cauzate de deficitul de calciu
In legumicultura sunt cunoscute mai multe simptome cauzate de aprovizionarea deficitara, inconstanta, cu calciu: putregaiul apical (tomate, vinete, ardei, gogosari), avortarea florilor de castravete, putregaiul inimii la telina (inima neagra), brunificarea frunzelor din interiorul capatanilor de varza alba, cresterea deficitara a radacinilor de morcovi (morcovi cu aspect comercial necorespunzator), piticirea cepei si a cartofilor, arsura marginala a frunzelor de salata si varza.
Deficitul de calciu stopeaza buna dezvoltare a culturilor
Deficitul de calciu reprezinta un risc pentru culturi. Lipsa calciului duce la reducerea recoltei si obtinerea de legume de slaba calitate, deficitul de calciu ducand si la o sensibilitate mai mare a plantelor fata de agentii patogeni.
Calciul reprezinta un element de baza in dezvoltarea plantelor si in obtinerea unor productii rodnice si de calitate, atat la fructe, cat si la legume.
Lipsa calciului afecteaza cresterea intregii plante
Calciul este important in dezvoltarea si cresterea intregii plante. Lipsa calciului se manifesta prin oprirea cresterii plantelor, frunze rasucite, care capata o culoare verde-inchis anormal, varful vegetativ se usuca, dezvoltarea slaba a sistemului radicular, radacinile ramanand mai scurte si nu se dezvolta radacini noi.
Cauzele aparitiei lipsei de calciu
- O aprovizionare necorespunzatoare a solului cu calciu
- Temperaturile scazute determina o inhibare a absorbtiei calciului de catre radacini
- Seceta sau irigarea excesiva pot influenta negativ absorbtia de calciu si fixarea acestuia in plante
- Cultura plantelor pe soluri argiloase determina o dezvoltare slaba a sistemului radicular. Cel mai adesea pe aceste soluri plantele manifesta o carenta de calciu.
- Fertilizarea excesiva cu azot si gunoi de grajd determina un consum ridicat de calciu in organele vegetative in detrimentul dezvoltarii fructelor. Odata absorbit si fixat în organele vegetative din plante calciul nu mai migreaza, astfel, este necesara o aprovizionare constanta cu calciu a plantelor
- Temperaturile ridicate din timpul verii duc la o aprovizionare deficitara cu calciu a plantelor
Produse recomandate pentru a trata deficitul de calciu
TERRAPLUS® Ca FLUID (ofera culturii calciul necesar pentru a evita fiziopatologiile si a obtine astfel o dezvoltare optima si o recolta buna din punct de vedere calitativ si cantitativ)
Click aici pentru mai multe informatii despre TERRAPLUS® Ca FLUID
GENESIS SUPER POWER (asigură fructe de o calitate superioara, ajuta plantele sa devina mai viguroase, fructele devin mai tari si rezista o perioada mai lunga de timp)
Click aici pentru mai multe informatii despre GENESIS SUPER POWER
BIOZETAMINE SUPER CA (extract de drojdie fluida cu continut de alge brune si calciu, excelent in combaterea carentei de calciu)
Click aici pentru mai multe informatii despre BIOZETAMINE SUPER CA
Suna acum specialistii firmei de consultanta agricola si distributie ingrasaminte Genesis Group la numarul de telefon 0744 367 963 pentru a afla care sunt cele mai potrivite ingrasaminte cu calciu pentru culturile tale. Consultanta este gratuita si este oferita in toata tara.