Micorizele – cea mai bună metodă naturală de a spori creșterea și vivacitatea plantelor
Micorizele – cea mai bună metodă naturală de a spori creșterea și vivacitatea plantelor
Micoriza este, fără îndoială, un cadou al naturii pentru a îmbunătăți creșterea și vivacitatea plantelor. Simbioza micorizică cu ciuperci specifice este folosită de majoritatea plantelor din ecosistemele interioare.
Mecanismul de cooperare a două organisme atât de diferite între ele a început acum câteva sute de milioane de ani, când plantele au început să acapareze noi habitate interioare. Cooperarea reciprocă dintre plante și ciuperci s-a dovedit atât de eficientă încât a dăinuit de atunci în orice tip de condiții de mediu.
Micoriza este un fenomen incredibil de omniprezent. Diferențierea morfologică a micorizelor este legată de caracteristicile specifice ale ciupercilor simbiotice și ale sistemului radicular al plantelor. Cele mai populare sunt ecto și endomicorizele.
Simbioza micorizică – o relație nutritivă între o ciupercă și o plantă
Simbioza micorizică este, înainte de toate, o relație nutritivă între o ciupercă și o plantă. În schimbul unei părți din carbohidrații pe care o ciupercă îi colectează de la rădăcina unei plante, aceasta primește un ajutor substanțial pentru a avea acces la elementele nutritive din sol.
Cea mai importantă funcție a ciupercilor micorizice este capacitatea lor de a construi o „punte” care leagă planta de sol: pe de o parte, hifele ciupercilor pătrund și colonizează rădăcinile unei plante, pe de altă parte – stabilesc un contact direct cu solul.
Micorizele îmbunătățesc dezvoltarea plantei printr-o absorbție mai mare de apă și nutrienți
Datorită unei creșteri de 1000 de ori a capacității de penetrare a solului de către sistemul ciupercă-rădăcină al plantei gazdă, fluxul de apă și de elemente nutritive se îmbunătățește substanțial, sporind posibilitățile de creștere a plantei. Prin construirea unui echilibru de nutriție reciprocă, plantele cu micoriză sunt mai vioaie și mai competitive în cucerirea ecosistemelor lor decât plantele fără micoriză.
Supraviețuirea și robustețea mai bună a plantelor este susținută și de alte câteva funcții ale micorizei:
- protecția pasivă și activă a sistemului radicular împotriva bolilor solului
- modificarea mediului biotic în sistemul radicular
- agregarea particulelor de sol – care va ajuta si la fertilizarea solului
Micoriza este un fenomen natural, dar în condițiile producției de plante în grădini sau pepiniere este adesea eliminată prin utilizarea de susținători de creștere sintetici sau sterilizați și de îngrășăminte chimice și pesticide. Micoriza este cea mai naturală și ecologică modalitate de a spori creșterea și vivacitatea plantelor.
Vezi mai jos fotografii cu efectul micorizelor asupra dezvoltarii plantei
Click aici pentru articol: Micoriza – efectul micorizelor asupra culturilor de legume
Pentru mai multe informatii privind micorizele sau achizitionarea de produse cu ciuperci micorizale putem fi contactati la:
• Adresa de e-mail: contact@genesis-agro.ro
• Telefon: 0744 367 963
De asemenea pe pagina Genesis Group va puteti abona la newsletterul nostru pentru a primi informatii din domeniul agriculturii performante. VEZI AICI: https://genesis-agro.ro/