Nivel alarmant al reziduurilor de pesticide la fructe şi legume
Un studiu realizat de asociaţia nonprofit Générations futures, publicat zilele trecute în Franța, arată că aproape două treimi din fructe (73,1%) şi aproape jumătate din legumele (45,8%) neecologice conţineau cel puţin un reziduu de pesticide în perioada 2017-2021.
Studiul despre reziduurile de pesticide din legumele şi fructele neecologice ne ajută să ne dăm seama care sunt legumele și fructele în care se găsesc cele mai mari cantități de reziduuri de pesticide, inclusiv reziduuri multiple, de la mai multe pesticide.
Cercetarea se bazează pe „rezultatele planurilor de monitorizare a reziduurilor de pesticide efectuate de autorităţile franceze”, în special cele ale conducerii generale franceze de prevenire a fraudelor.
Cantitatea de pesticide conţinută de anumite fructe „depăşeşte chiar limita maximă de reziduuri”, nivelul maxim autorizat legal în alimente.
Cireșele, cele mai chimizate din categoria fructelor
S-a constatat că dintre cele 21 de fructe studiate în aceşti cinci ani de un inginer de specialitate din cadrul ONG-ului, unele se află într-o situaţie critică: 93,8% dintre probele de la cireşe conţin urme de cel puţin un pesticid. Peste 80% conţin chiar şi urme de mai multe pesticide. Astfel s-a constat că cireșele sunt cele mai chimizate din categoria fructelor, urmate de piersici, nectarine, struguri, pere.
La legume, cele mai chimizate sunt verdețurile, pepenii, salatele, roșiile, morcovii.
Și chimizarea este de două feluri, una mai toxică decât cealaltă: îngrășăminte chimice și pesticide.
De asemenea studiul mai arată că cel mai bogat cocktail de pesticide s-a găsit într-un ardei. 27 de reziduuri diferite într-un ardei produs în Ungaria, urmat de unul cu 17 reziduuri pentru unul produs în Franța.
Studiul arată că oamenii nu conștientizează pe deplin pericolul pe care aceste fructe și legume îl reprezintă pentru sănătate, mai ales din prisma posibilelor interacții între pesticidele prezente.
Metode pentru îndepărtarea pesticidelor
Specialiștii recomandă ca toate fructele și legumele să le lăsăm câteva ore în apă la temperatura camerei în soluție de bicarbonat sau oțet natural. Însă pentru pesticidele sistemice, care sunt și cele mai toxice și cele mai folosite, nu va avea niciun efect.
Studiul realizat de Générations Futures arată „că prezenţa pesticidelor în alimentele vegetale rămâne mai actuală ca niciodată şi necesită implementarea unor politici agricole proactive şi restrictive menite să reducă dependenţa noastră de aceste substanţe sintetice”.