Abordarea holistică în agricultură: ce înseamnă aceasta?

 

Abordarea holistică în agricultură: ce înseamnă aceasta?

 

Într-un cadru general de grijă față de mediu și de conservare a resurselor de care dispunem, abordarea sectorului agricol trebuie, de asemenea, să fie evaluată cu atenție.

De mult timp se folosesc tehnici care ne dau soluri lipsite de calități nutritive, lipsite de caracteristicile intrinseci și microbiologice care sunt fundamentale pentru a crește culturi benefice pentru sănătatea umană și în armonie cu mediul înconjurător.

Ceea ce ar fi de dorit este o schimbare reală de direcție, care este deja în curs de desfășurare, în care accentul se pune pe calitatea solului, urmărindu-se regenerarea acestuia.

Având în vedere acest lucru, o abordare holistică aplicată agriculturii este calea de urmat pentru o tranziție conștientă. Analizăm în acest articol împreună cu colaboratorii noștri de la Biozeta abordarea holistică în agricultură si ce înseamnă aceasta.

Ce este o abordare holistică și ce înseamnă aplicarea ei în agricultură

 

Cuvântul „holistic” își derivă etimologia din grecescul „holos”, care înseamnă „întregul”, un concept care poate părea vag, dar care, atunci când este analizat cu atenție, indică ceva foarte precis: evaluarea unei situații sau a unei stări prin luarea în considerare a tuturor factorilor care contribuie la influențarea acesteia, cum ar fi – pentru a da un exemplu practic – examinarea unui organism în întregul său și nu doar a părților sale individuale.

După ce am făcut această explicație necesară, se poate înțelege cum o astfel de abordare atotcuprinzătoare este ideală și în domeniul agricol, deoarece permite abordarea problemelor individuale luând în considerare nu numai efectele, ci și cauzele care au condus la o anumită problemă.

Să luăm un exemplu practic: cum tratăm îngălbenirea frunzelor folosind o abordare holistică? Imediat putem folosi produse pe bază de fier care pot rezolva problema, dar ceea ce obținem este doar un efect momentan. Urmând o abordare holistică ar trebui să investigăm cauzele acestui fenomen și să ne dedicăm remedierii problemei care apare în faza de analiză, care ar putea fi o disfuncționalitate de absorbție datorată cedării rădăcinilor plantei, excesului de apă, oxigenului insuficient din sol sau altei probleme.

Evident, este vorba despre o abordare care necesită cunoștințe aprofundate și răbdare; nu avem în vedere o variantă scurtă, ci un drum lung de parcurs, care poate însemna însă o rezolvare profundă a problemei.

În ce constă abordarea holistică și cu ce se deosebește de ceea ce s-a făcut până acum

 

Abordarea holistică se bazează pe două concepte de bază:

  • Lucrul asupra problemei agricole care a apărut;
  • Analizarea problemei în ansamblul său și eliminarea cauzelor acesteia.

Ceea ce face în mod normal agricultura convențională este de a utiliza produse specifice pentru a rezolva problemele acum vizibile care au apărut, fără a investiga cauzele profunde, folosind poate îngrășăminte sau produse de protecție a plantelor și a culturilor, cum ar fi insecticide, fungicide sau acaricide.

În agricultura convențională, solul este privit ca un substrat inert: un factor atât de important luat în considerare într-un mod extrem de superficial.

Timp de zeci de ani, acest tip de agricultură a folosit substanțe chimice pentru a interveni doar asupra problemelor, neglijând cauzele profunde, iar acest lucru nu a făcut un serviciu bun solurilor noastre, deoarece prin utilizarea exclusivă a substanțelor chimice, pe lângă eliberarea de substanțe dăunătoare pentru oameni și mediu, ecosistemul solului și fertilitatea sa biologică au fost sărăcite, ceea ce a dus la vulnerabilitatea actuală a solurilor și a plantelor, cu pierderi de productivitate și calitate.

Abordarea holistică rupe acest lanț al dependenței de substanțe chimice și ia în considerare mai întâi bunăstarea plantei în ansamblul său, luând în considerare și echilibrul rădăcinilor și echilibrul microbiologic și biochimic al solului, încercând să recreeze cele mai bune condiții de mediu pentru culturi, ținând cont și de factorii care nu mai pot fi ignorați legați de schimbările climatice.

Beneficiile unei abordări holistice pentru sol și pentru planeta noastră

 

Avantajul utilizării unei abordări holistice este de netăgăduit: în sfârșit, se pun întrebările corecte, se pune accentul pe cauzele a ceea ce se întâmplă cu solul și culturile și se gândește în mod holistic la bunăstarea plantelor.

Bunăstarea plantei apare atunci când există un echilibru optim între sol și rădăcină, care derivă din echilibrul microbiologic al solului și care are consecințe pozitive asupra salubrității culturilor, a bunătății și a puterii nutritive a produselor alimentare, deoarece „un sol sănătos produce alimente sănătoase”.

Abordarea holistică este viziunea amplă care permite revitalizarea solului, cu beneficii enorme pentru culturi și agricultură, pentru mediu și natură și, în cele din urmă, pentru bunăstarea planetei.

Citându-l pe Franklin Roosevelt, „o națiune care își distruge solul, se distruge pe ea insăși”: lucrăm pentru a reînvia solul și pentru a contracara, pe cât posibil, problemele critice de mediu cu care ne confruntăm.

Aceasta este filozofia care ne ghidează de ani de zile. Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre abordarea holistică ne puteți contacta la numărul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul Genesis Group, la secțiunea Contact. Suntem aici pentru a vă sprijini cu sfaturi și pentru a vă propune soluții noi și eficiente.

De asemenea vă invitam, cu drag, pe pagina Genesis Group unde vă puteți abona la newsletterul nostru pentru a primi informații din domeniul agriculturii performante. VEZI AICI: https://genesis-agro.ro/