Bolile fungice

Bolile fungice ale plantelor: cum să îmbunătățim autoapărarea și să reducem incidența lor

 

Bolile fungice ale plantelor sunt fenomene complexe, care necesită o înțelegere aprofundată pentru a crea condițiile potrivite în vederea reducerii incidenței lor și a menținerii sănătății culturilor.

Aceste boli pot reprezenta o provocare, deoarece pun presiune asupra capacității plantelor de a produce flori și fructe de calitate în cantitate mare. De aceea, in acest articol realizat de colaboratorii noștri de la Biozeta, vom analiza cum să îmbunătățim capacitatea plantelor de a se apăra singure, restabilind un echilibru pe care ani de practici agricole agresive l-au răpit.

Rolul rizosferei în combaterea bolilor fungice ale plantelor

 

Regenerarea solului pentru a asigura condițiile potrivite pentru ca plantele să își dezvolte propria apărare împotriva bolilor fungice este esențială pentru a face un pas concret către o agricultură durabilă.

Schimbările climatice, practicile agricole intensive folosite de zeci de ani și utilizarea de substanțe chimice au compromis echilibrul microbiologic al solului, bolile fungice fiind tot mai raspandite in randul plantelor.

Plantele posedă în mod natural capacitatea de a se apăra împotriva atacurilor agenților patogeni și a dăunătorilor, dar pentru a reactiva această capacitate și pentru a reduce utilizarea pesticidelor și a fungicidelor – precum și pentru a păstra o producție satisfăcătoare din punct de vedere calitativ și cantitativ – trebuie să restabilim bogăția microbiologică a solului.

Ciupercile – ca și bacteriile, protozoarele și nematodele – sunt protagoniștii incontestabili ai vieții în rizosferă. Alături de populația patogenă se află cea benefică care – dacă i se oferă șansa de a se dezvolta corespunzător – creează o adevărată rețea defensivă în jurul rădăcinilor plantei și se extinde chiar și în partea aeriană, respingând atacurile agenților patogeni și ale paraziților si diminuand semnificativ bolile fungice.

Rolul ecologic al ciupercilor și al microbiologiei solului în agricultură este bine stabilit și – dacă este exploatat corect – este un adevărat aliat împotriva apariției bolilor. Acesta este motivul pentru care eforturile noastre ar trebui să se concentreze mai mult pe abordarea cauzelor care amenință sănătatea plantelor, decât pe tratarea simptomelor.

Bolile fungice – Regenerarea solului pentru o apărare autogenă împotriva acestor boli

 

Natura însăși – atunci când nu a fost lipsită de bogăția sa – a avut grijă să protejeze plantele de atacurile excesive ale bolilor fungice. Culturile noastre nu și-au pierdut capacitatea de a dezvolta o apărare autogenă: pur și simplu nu mai trăiesc în condiții optime pentru ca aceasta să își îndeplinească pe deplin funcția.

Solul este sărăcit și și-a pierdut biodiversitatea.

Dar nu totul este pierdut, avem posibilitatea de a reveni la o stare optimă prin regenerarea unei microbiologii adecvate a solului.

Crearea unui mediu ostil dezvoltării și atacului ciupercilor dăunătoare constă în implementarea unor practici care să întărească apărarea autogenă a culturilor, nu doar la nivelul rădăcinilor, ci și în partea aeriană.

Restabilirea acestei bariere naturale este o metodă durabilă de combatere pentru bolile fungice, care, în cele din urmă, duce la mai puține atacuri ale agenților patogeni, reducând în același timp utilizarea fungicidelor care sunt substanțe chimice.

Acest lucru poate fi realizat prin regenerarea microbiologiei prezente în mod natural în sol, prin inocularea de consorții microbiene reale, care protejează plantele de atacurile microorganismelor patogene. De asemenea, putem spori efectul acestora prin utilizarea unor tehnici agronomice, cum ar fi culturile de acoperire – adică culturi de acoperire care protejează sau îmbunătățesc substratul – sau culturile intercalate – adică cultivarea de plante diferite pe același sol pentru a le menține vitalitatea corectă și a reduce atacul agenților patogeni.

Prin abordări avansate, cum ar fi metoda Geavitae, este posibil să redăm solului ceea ce ani de practici excesiv de agresive i-au luat.

Protocolul nostru, de fapt, este împărțit în trei faze principale:

  1. analiza microscopică a microbiologiei prezente în sol;
  2. inocularea de microbiologie și de elemente selecționate prin îngrășăminte organice și organo-minerale, în vederea restabilirii echilibrului microbian;
  3. monitorizarea pe termen lung a sănătății solului și a culturilor.

Această metodă încurajează revenirea la o stare microbiologică optimă, permițând plantelor să se apere în mod natural și reducând susceptibilitatea la bolile fungice. Prin metoda Geavitae stimulăm rezistența naturală și limităm nevoia de intervenții chimice agresive.

Apărarea autogenă împotriva bolilor fungice este posibilă și accesibilă prin practici agronomice durabile și avansate. Regenerarea solului prin restabilirea biodiversității naturale a acestuia nu numai că promovează sănătatea plantelor, dar ajută și la conservarea mediului.

Contactați-ne pentru a afla mai multe despre avantajele aplicării metodei Geavitae! Dacă doriți să abordați agricultura durabilă și regenerativă, suntem aici pentru a vă sprijini cu sfaturi și pentru a vă propune soluții noi și eficiente. Ne găsiți la numărul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul Genesis Group, la secțiunea Contact.

De asemenea vă invitam, cu drag, pe pagina Genesis Group unde vă puteți abona la newsletterul nostru pentru a primi informații din domeniul agriculturii performante. VEZI AICI: https://genesis-agro.ro/