Rizosfera

Rizosfera – de ce este important să îmbunătățim vitalitatea acestui microcosmos

 

Rizosfera este microcosmosul invizibil care înconjoară rădăcinile plantelor. Este un mediu care joacă un rol crucial în sănătatea și prosperitatea plantelor care cresc și se dezvoltă acolo.

Dar viața rizosferei este din ce în ce mai puțin tulburată din cauza numeroșilor factori: cultivarea intensivă, utilizarea îngrășămintelor chimice și a pesticidelor și condițiile meteorologice tot mai extreme.

În acest articol realizat de colaboratorii noștri de la Biozeta, vom explora importanța îmbunătățirii vitalității rizosferei și modul în care aceasta afectează în mod direct creșterea plantelor, protecția împotriva bolilor și absorbția nutrienților.

 

Protagoniștii vieții în rizosferă

 

Definiția rizosferei datează din 1904, când agronomul german Lorenz Hiltner a inventat acest termen pentru a descrie stratul subțire de pământ care înconjoară rădăcinile și interacțiunile care se dezvoltă în el.

Aici, de fapt, găsim mai multe tipuri de microorganisme, printre care:

  • bacterii;
  • ciuperci;
  • protozoare;
  • nematozi.

Este un ecosistem bogat în activitate microbiană, care are un impact semnificativ asupra sănătății plantelor. În acest spațiu de locuit, de fapt, se dezvoltă mecanisme complexe care implică microorganisme și rădăcini într-o sinergie vitală.

Cu toate acestea, prezența microorganismelor menționate mai sus nu este automat o garanție a sănătății solului si o vitalitate pentru rizosfera. De fapt, pentru a fi un avantaj pentru plante, trebuie să apară o situație de echilibru în care ciupercile, bacteriile benefice, protozoarele și nematodele benefice acționează ca un scut protector pentru plante împotriva atacului microorganismelor dăunătoare.

 

Rizosfera și triunghiul bolii

 

Rolul pe care il are rizosfera în prevenirea bolilor plantelor este crucial, deoarece ecosistemul de microorganisme benefice care înconjoară rădăcinile acționează ca o barieră împotriva agenților patogeni.

Microbiologia utilă care se dezvoltă în subsol are capacitatea de a ocupa tot spațiul posibil chiar și pe părțile aeriene ale plantei, crescând și mai mult rezistența la boli.

În triunghiul bolii, de fapt, vitalitatea conferita de rizosfera este unul dintre aspectele care trebuie păstrate pentru a reduce susceptibilitatea plantei la atacul agenților patogeni.

Prin urmare, dacă dorim să apărăm culturile, putem acționa doar parțial asupra a doi dintre cei trei factori: mediul (care în unele cazuri poate duce la dezvoltarea bolii) și prezența agentului patogen în sol.

Al treilea vârf, pe de altă parte, este alcătuit din planta însăși și capacitatea de apărare autogenă pe care o poate dezvolta atunci când se află într-un sol echilibrat.

Vitalitate rizosfera

 

Este clar, prin urmare, că solul – pentru a fi de ajutor plantelor – trebuie să aibă o anumită varietate de microorganisme pe care rădăcinile le caută.

De fapt, planta răspândește exudate radiculare capabile să atragă microorganisme în jurul rădăcinilor și să inițieze această sinergie care îi permite să se protejeze de boli.

În același timp, totuși, este important ca microbiota să fie plină de viață și activă, deoarece are și o altă funcție.

Pe lângă faptul că acționează ca o barieră protectoare, contribuie și la crearea unui substrat bogat, facilitând transformarea nutrienților în forme care pot fi asimilate de plante, reglând echilibrul apei și descompunând materia organică.

Unele dintre aceste microorganisme, atunci, creează o simbioză reală cu rădăcinile plantelor, care au printre principalele efecte faptul că permit reducerea utilizării îngrășămintelor chimice și a pesticidelor (care, la rândul lor, au efectul secundar de a ucide microbiota). CLICK AICI  si citiți mai multe despre micorize și despre modul în care această simbioză subterană revoluționează viața plantelor.

Cum să promovați vitalitatea rizosferei cu metoda Geavitae

 

Menținerea vie și vitală a locuitorilor rizosferei este unul dintre obiectivele pe care fiecare dintre noi ar trebui să și le stabilească pentru a aborda agricultura cu o viziune holistică, care are ca scop conservarea resurselor prețioase pe care solul ni le pune la dispoziție, alegând o abordare completă a mediului.

Având în vedere acest obiectiv ambițios, Biozeta a dezvoltat metoda Geavitae: o metodologie de ultimă generație pentru promovarea diversității microbiene în sol. Această abordare inovatoare se bazează pe principiile regenerării solului, revenind la o stare de echilibru microbiologic optim.

Rizosfera bine îngrijită și întreținută asigură culturi robuste și nutritive

Prin analize detaliate și aplicarea țintită a îngrășămintelor microbiologice organice și organo-minerale, metoda Geavitae își propune să îmbunătățească sănătatea solului, să promoveze creșterea plantelor și să crească rezistența acestora la solicitările de mediu.

Conservarea vieții în sol nu este doar un act de promovare a biodiversității, ci este esențială pentru a asigura o producție agricolă durabilă și rezilientă.

O rizosferă bine îngrijită și întreținută devine baza perfectă pentru culturi robuste și nutritive, dovedind că secretul unei bune agriculturi se află și în ceea ce nu vedem: microcosmosul ascuns sub suprafața solului.

Contactați-ne acum pentru a afla mai multe despre metoda noastră! Ne găsiți la numărul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul Genesis Group, la secțiunea Contact.