Microorganismele
Microorganismele si rolul microorganismelor din sol pentru sustenabilitate
În sectorul agricol, anii de practici necorespunzătoare au ajuns să aibă un impact semnificativ asupra solului, epuizându-l de nutrienți.
Pe lângă această realitate acum clară, este necesar să subliniem modul în care utilizarea agenților chimici a jucat, de asemenea, un rol important în criza climatică pe care încercăm să o combatem astăzi cu mijloacele sustenabilității.
Acesta este motivul pentru care este atât de important să ne întoarcem la a vorbi despre remedierea solului și microorganismele prezente în acesta.
Pornind de la remedierea solurilor, putem face multe, mai ales dacă sunt tratate cu o abordare mai puțin agresivă, care ia în considerare întregul context de mediu: microorganismele prezente în sol joacă apoi un rol fundamental în creșterea plantelor și culturilor mai sănătoase, care oferă produse de calitate mai bună și sunt bune pentru sănătatea umană.
În acest articol realizat de colaboratorii noștri de la Biozeta vom afla despre rolul microorganismelor din sol pentru sustenabilitate.
De ce sunt microorganismele un atu pentru sustenabilitatea mediului?
Putem defini în siguranță microorganismele ca un fel de motor în funcțiune care stă la baza conceptului de productivitate, considerat în termeni durabili, pentru plante și pentru culturi. Și, în consecință, pentru mediu.
Un sol bogat în microorganisme este sănătos și cu proprietăți nutriționale bune, oferă plantei posibilitatea de a fi mai rezistentă și de a susține boli cu mai multă reactivitate, ceea ce înseamnă că pesticidele sau alți agenți chimici nu trebuie neapărat utilizați, cu un impact mai mic asupra mediului.
Având în vedere solul ca element viu din toate punctele de vedere, consecința imediată este îngrijirea plantei și a ecosistemului care o înconjoară, conservând-o.
Biodiversitatea microbiologică funcționează prin fixarea carbonului în sol, ceea ce contracarează efectul de seră. Conform unei estimări a „Soil4life” (un proiect european care își propune să promoveze utilizarea durabilă a solului), dacă am putea fixa 0,4% din materia organică din sol în fiecare an pe toate terenurile agricole de pe planeta noastră, am putea recupera excesul de CO2 cu care trăim în câteva decenii.
Care este rolul jucat de acestea în dezvoltarea plantelor?
Prin urmare, este clar că microorganismele din sol sunt vitale pentru dezvoltarea plantei: ele permit unui organism care este „fixat” să-și procure nevoile nutriționale, permițându-i, de asemenea, să se întindă, dincolo de lungimea rădăcinilor, să se extindă într-un bazin de aprovizionare de până la 1000 de ori mai mult în sol.
Microorganismele au diverse caracteristici și sunt mai mult sau mai puțin mobile și specializate în activități precum:
- transformare;
- solubilizare;
- interceptarea nutrienților din apă.
Fiecare dintre aceste „operațiuni” se realizează în colaborare: datorită zaharurilor consumate, microorganismele furnizează plantei azot, fosfor, microelemente, exploatând o rețea formată din bacterii, ciuperci, protozoare, nematode și ajută la dezvoltarea plantei.
Cu cât este mai complex și mai bine dezvoltat acest mecanism de cooperare (numit biocenoză), cu atât este mai mic riscul de a dezvolta agenți patogeni.
Pe scurt, cu cât microbiologia utilă din sol este mai dezvoltată și mai vie, cu atât plantele și culturile vor fi mai productive, mai puternice și mai rezistente.
Cum să umpleți microorganismele în solurile epuizate
Deci, dacă microorganismele joacă un rol atât de central în dezvoltarea unei plante sănătoase și, în consecință, a produselor nutritive, cum pot fi ele completate într-un sol sărac?
Vă sugerăm să folosiți bune practici agronomice de rotație și distribuție a materiei organice, precum și acoperirea solului: toate acestea contribuie la crearea condițiilor de dezvoltare favorabile microbiologiei, chiar și în acele soluri în care microorganismele sunt prezente în cantități reduse.
În toate aceste situatii, este necesar să se aducă înapoi materia organică humificată, cum ar fi compostul și compostarea, împreună cu inoculele microbiologiei originale a solului care trebuie recuperate.
Biozeta se implică de ani de zile în regenerarea solului, sprijinind profesioniștii din sectorul agricol, dar și entuziaștii care aleg să implementeze comportamente conștiente față de mediu și ecosistem.
Am dezvoltat metoda Geavitae, care lucrează la regenerarea solului folosind practici inovatoare și planuri de intervenție concepute special pentru fiecare sol, pentru o tranziție agricolă care are grijă de refacerea vieții microbiologice a solului.
Dacă doriți să aflați mai multe despre agricultura durabilă și regenerativă, contactați-ne: vom fi bucuroși să vă sprijinim cu sfaturi și noi soluții eficiente. Ne găsiți la numărul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul Genesis Group, la secțiunea Contact.
De asemenea vă invitam, cu drag, pe pagina Genesis Group unde vă puteți abona la newsletterul nostru pentru a primi informații din domeniul agriculturii performante. VEZI AICI: https://genesis-agro.ro/