Regenerarea solului 

 

Regenerarea solului cu microbiologie: ce înseamnă?

 

De ce vorbim despre regenerarea solului folosind microbiologia? Solul a devenit tot mai puțin fertil, acesta este, din păcate, un fapt pe care nu îl mai putem ignora.

În anii de practici agronomice care au ales o abordare „aparent” mai simplă, cum ar fi cea chimică, solul a suferit o schimbare dramatică atât în compoziția sa, cât și în echilibrul său: îi lipsesc microorganismele și materia organică, care cresc plante rezistente și produc culturi benefice pentru sănătatea noastră.

Abuzul de substanțe chimice a contribuit în mare măsură la crearea unui impact negativ asupra mediului, atât datorita mineralizării foarte rapide a humusului din sol care a fost transformat în dioxid de carbon eliberat în atmosferă, cât și din cauza substanțelor nocive ale pesticidelor eliberate în aer, precum și promovarea, în general, a unei atitudini lipsite de respect față de mediu.

În acest articol realizat de colaboratorii noștri de la Biozeta , aflam cum solul regenerat este fundamentul pentru un ecosistem mai sănătos.

De ce este necesară regenerarea solului pentru un ecosistem mai sănătos

 

Pentru a avea din nou un ecosistem mai sănătos este necesară regenerarea solului pornind de la substanțele fundamentale care îl compun: aici intră în scenă microbiologia.

Practicile agronomice de rotație, distribuție a materiei organice, acoperirea solului, sunt toate metode care favorizează o restaurare naturală și o nouă dezvoltare a microbiologiei prezente în sol.

În acest fel se recreează acea lume bogată și plină de viață de care rădăcinile plantelor au nevoie pentru a găsi hrană, ajungând chiar la distanțe care le permit să ajungă la distanțe mult mai mari și care nu depind de lungimea rădăcinilor lor. În prezent nu avem o astfel de situație. Foarte adesea, terenurile agricole se află într-o stare de deșertificare, unde viața microbiologică originală este efectiv compromisă.

Acesta este motivul pentru care devine esențial, pentru regenerarea solului, să se utilizeze atât materie organică umezită – adică compost și compostarea – cât și inocule ale microbiologiei originale a solului, care s-au pierdut.

În acest fel, ajutăm solurile să revină la o stare de echilibru, recreând un ecosistem mai sănătos, începând un cerc „virtuos” în care din sol ajungem la plante sănătoase și produse alimentare și nutraceutice de calitate mai bună.

Ce înseamnă regenerarea solului cu microbiologie?

 

Ce înseamnă de fapt regenerarea fertilității solului cu ajutorul microbiologiei?

Este vorba despre reintroducerea microorganismelor într-un sol deșertificat pentru a restabili condițiile optime de creștere și dezvoltare a vieții sănătoase și a plantelor sănătoase. Așa cum am menționat mai sus, microorganismele sunt adevărații jucători în vitalitatea și capacitatea de absorbție și dezvoltare a plantelor, permițând recuperarea și solubilizarea nutrienților, chiar departe de rădăcini, asigurând și o apărare activă împotriva agenților patogeni.

De aceea microorganismele sunt atât de importante: ele dau literalmente impulsul vieții în ecosistemul solului. Dacă avem suficiente microorganisme în sol, oferim, de asemenea, hrană pentru plantele care vor crește mai rezistente și, prin urmare, vor avea nevoie de mai puțină îngrijire chimică ( și vor dezvolta o apărare mai bună împotriva dăunătorilor).

În plus, având în vedere criza de mediu cu care ne confruntăm, acestea vor fi, de asemenea, mai eficiente în combaterea schimbărilor climatice și a deficitului de apă.

Despre ce vorbim când vorbim despre microbiologie?

 

Când vorbim despre microbiologie ne referim la ceva fascinant, dar în același timp complex.

Este o rețea de organisme care au caracteristici diferite, care sunt mai mult sau mai puțin mobile și care, mai presus de toate, sunt specializate în activități specifice, cum ar fi:

  • transformare;
  • solubilizare;
  • interceptarea nutrienților;
  • interceptarea apei.

Practic, ele oferă suport pentru rădăcinile plantei: cu cât avem mai multe microorganisme în sol, cu atât mai mult o plantă va avea acces la nutriția de care are nevoie și în cele mai favorabile condiții de mediu ale solului pentru eficiența sa.

Microorganismele primesc zaharuri din plantă și returnează substanțe nutritive precum azot, fosfor și alte oligoelemente. Este o adevărată colaborare pentru viață care, în natură, este capabilă să susțină în mod autonom păduri întregi.

Rețeaua trofică de bacterii, ciuperci, protozoare și nematode este stabilită, proliferează și se dezvoltă datorită aportului plantelor care dau până la 40% din produsele fotosintezei acestei comunități subterane care devine vitală pentru plante.

Cu cât schimburile dintre microorganisme și plante sunt mai complexe și colaborate, cu atât este mai mare posibilitatea de a avea o cultură puternică și sănătoasă, cu o probabilitate mai mică de a contracta boli de la agenți patogeni, care sunt neutralizați de microbiologia sinergică a solului.

La Biozeta ne ocupăm de regenerarea solului de ani de zile: am dezvoltat metoda Geavitae, care funcționează exact pe acest aspect folosind practici inovatoare și planuri de intervenție concepute special pentru fiecare sol și cultură.

Cu scopul unei tranziții agricole către refacerea vieții microbiologice și regenerarea solurilor, sprijinim profesioniștii din sector, entuziaști și pasionați, care au ales să intervină activ în acest proces și cărora le pasă de propria sănătate și de cea a mediului în care trăim.

Dacă doriți să abordați agricultura durabilă și regenerativă, contactați-ne: suntem aici pentru a vă sprijini cu sfaturi și pentru a vă propune soluții noi și eficiente. Ne găsiți la numărul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul Genesis Group, la secțiunea Contact.

De asemenea vă invitam, cu drag, pe pagina Genesis Group unde vă puteți abona la newsletterul nostru pentru a primi informații din domeniul agriculturii performante. VEZI AICI: https://genesis-agro.ro/