Agricultura microbiologică

Agricultura microbiologică: ce este și ce avantaje poate oferi

 

Când vine vorba de resurse naturale, solul este adesea trecut cu vederea. Aceasta nu este prima imagine care ne vine în minte atunci când ne gândim la durabilitate și la grija pentru mediu: auzim adesea despre reducerea emisiilor de CO2, dezvoltarea surselor regenerabile de energie, eliminarea și consumul deșeurilor.

În realitate, solul este și o resursă naturală prețioasă, care trebuie protejată: are nevoie de protecție și îngrijire, deoarece viața oamenilor și mediul depind de sănătatea sa.

În acest articol realizat de colaboratorii noștri de la Biozeta vom descoperi cum putem face față cu exactitate și eficiență – lucrul pentru consolidarea fertilității biologice cu operațiuni specifice pentru a restabili materia organică stabilă, toate în armonie și sinergie cu microorganismele utile.

În această fază critică a începe să vorbim despre agricultura microbiologică este cu adevărat fundamental.

Despre ce vorbim când vorbim despre agricultura microbiologică

 

Sărăcirea solului pe care o vedem în prezent și care provoacă o mare îngrijorare este rezultatul deceniilor de industrializare în agricultură și utilizare a terenurilor.

Abordarea utilizată în domeniul agricol a fost agresivă, ceea ce a dus la consecințele și problemele critice cu care ne confruntăm astăzi, în primul rând, evident, factorii legați de pierderea fertilității, capacitatea de a reține apa și eroziunea.

Agricultura microbiologică are capacitatea de a regenera solurile și face acest lucru prin întărirea fertilității biologice, pornind de la restaurarea și menținerea microbiologiei active în sol și refacerea materiei organice stabile prezente în sol.

Trebuie reamintit faptul că microorganismele heterotrofe prezente în mediu au sarcina de a asigura ciclul nutrienților pentru plante într-un mod constant: vorbim despre microorganisme care sunt cruciale pentru agricultură.

Printre diferitele funcții pe care le îndeplinesc se numără:

  • descompunerea care transformă materia organică din sol în humus;
  • reglementarea emisiilor de gaze cu efect de seră;
  • reglarea ciclurilor biogeochimice ale nutrienților;
  • fixarea carbonului din sol;
  • protecția împotriva dăunătorilor plantelor și a agenților patogeni;
  • promovarea creșterii plantelor și a nutriției.

Fiecare dintre aceste activități este absolut fundamentală pentru funcționarea ecosistemelor naturale: dacă sunt exploatate în mod corect, ele reprezintă un atu incredibil pentru dezvoltarea unui ecosistem agricol durabil.

Astfel, un sol regenerat și fertil din punct de vedere microbiologic crește productivitatea, sănătatea, rezistența la boli, protejează împotriva stresului climatic, reduce nevoia de a utiliza îngrășăminte, de a obține, în același timp, produse care au o calitate incomparabil mai bună și o valoare nutritivă mai mare, respectând atât omul, cât și mediul înconjurător.

Beneficii agricultura microbiologică regenerativă

 

Înțelegem, prin urmare, modul în care prezența microorganismelor în sol este un indicator al calității sale bune, având în vedere rolul departe de a fi marginal pe care îl joacă în descompunerea și recircularea materiei organice.

În plus, microorganismele acționează predominant pe cel puțin trei macro-zone ale procesului agricol.

În primul rând, ele cresc productivitatea culturilor. În solurile bogate în microorganisme, nutrienții sunt transformați, fixați și puși la dispoziție prin activitatea  bacteriilor, protozoarelor, ciupercilor, care dau plantelor nutrienți în forme chimice, în cantitatea și la momentul adecvat nevoilor culturii specifice. O prezență microbiologică sănătoasă promovează o dezvoltare mai largă a sistemelor radiculare și astfel crește capacitatea și eficiența absorbției, precum și rezistența la secetă, eliminând nevoia de apă și utilizarea îngrășămintelor.

În plus, atunci când ne aflăm în prezența unui sol mai sănătos și mai bogat în nutrienți, calitatea biochimică a produselor se îmbunătățește semnificativ, cu prezența substanțelor antioxidante și a unor cantități mai mari de zaharuri și acizi organici, deoarece echilibrul dintre plante, rădăcini și sol este la eficiență maximă.

Nu în ultimul rând, există o creștere a rezistenței culturilor, care, datorită solului bogat în microorganisme, au o rezistență endogenă mai mare (sunt, prin urmare, mai rezistente la stres de diferite tipuri). Agricultura microbiologică face solul mai sănătos, capabil să se apere de atacurile agenților patogeni și paraziților, prin urmare nu este necesar să se recurgă la tratamente cu pesticide.

Prin urmare, cu agricultura microbiologică, solul atinge echilibrul maxim: vom avea plante cu rădăcini sănătoase și rezistente, pentru a obține culturi calitativ mai bune și, în același timp, pentru a proteja mediul.

Biozeta lucrează în fiecare zi pentru dezvoltarea agriculturii durabile și regenerative: dacă doriți să aflați mai multe despre lumea agriculturii microbiologice și soluțiile noastre, contactați-ne la numarul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul Genesis Group, la sectiunea Contact.

De asemenea vă invitam, cu drag, pe pagina Genesis Group unde va puteti abona la newsletterul nostru pentru a primi informatii din domeniul agriculturii performante. VEZI AICI: https://genesis-agro.ro/