Îngrășăminte organice și organo-minerale
Îngrășăminte organice și organo-minerale: soluțiile Biozeta pentru agricultura regenerativă
Solul – fundamentul securității noastre alimentare – se află sub presiune. Este o resursă prețioasă pe care trebuie să o păstrăm dacă dorim să îndeplinim obiectivele climatice globale și să construim un viitor alimentar durabil.
Provocarea urgentă de a păstra sănătatea solului și de a asigura securitatea alimentară trebuie să țină seama de factorii perturbatori care cauzează deteriorarea acestuia și să lucreze pentru menținerea unei microflore bune prin utilizarea îngrășămintelor organice și organo-minerale.
Lucrările in exces ale câmpului, seceta – dar și fenomenele meteorologice extreme, care sunt din ce în ce mai frecvente – și utilizarea îngrășămintelor chimice constituie un amestec de condiții care sunt deosebit de dăunătoare pentru pământ și duc la levigare și la pierderea biodiversității sale naturale, cu o reducere în consecință a fertilității biologice.
În acest articol realizat de colaboratorii noștri de la Biozeta se subliniază faptul că aproape jumătate din teritoriul italian este supus uneia sau mai multor forme de degradare. La nivel mondial, în 60 de ani, Italia ar putea pierde tot pământul fertil. Acestea sunt datele care au reieșit din Raportul privind sănătatea solului în Italia al Fundației Re Soil.
De aceea este timpul să acționăm. Trebuie să facem tot posibilul pentru a menține solul în echilibru: numai în acest fel plantele care își scufundă rădăcinile în el vor crește într-un mediu ideal, unde vor găsi tot ce au nevoie pentru a fi sănătoase și puternice, pentru a produce fructe de calitate în cantitate și pentru a rezista mai bine stresului abiotic și biotic.
Rolul îngrășămintelor organice și organo-minerale
Nu ne mai putem permite să tratăm solul ca pe un mijloc de producție care trebuie exploatat până la capăt: este un patrimoniu care trebuie păstrat – în cele mai bune condiții – pentru generațiile viitoare. Îngrășămintele organice și organo-minerale reprezintă un pas concret către atingerea obiectivelor de durabilitate dictate de Agenda 2030 a ONU și de Pactul verde european.
Diferența dintre îngrășămintele organice și chimice – pe lângă compoziția lor – constă chiar în scopul pentru care sunt utilizate.
Făcând o paralelă cu oamenii și medicina, putem vedea îngrășămintele și îngrășămintele chimice în același mod ca antibioticele, pe care le luăm pentru a trata o boală, dar care în același timp au efecte secundare importante – în primul rând distrugerea florei bacteriene intestinale.
Deci, dacă atunci când luăm antibiotice luăm și fermente lactice pentru a conserva intestinul, de ce nu ne gândim și la efectele pe care aceste substanțe le vor avea asupra altor aspecte ale plantei și solului atunci când folosim substanțe chimice pentru a trata bolile plantelor?
Principiul este același: menținerea unui echilibru cât mai optim posibil pentru a evita consecințele mai grave și, mai presus de toate, prevenirea.
Vindecarea efectului este o necesitate, dar dacă ați putea reduce impactul unei boli sau întări organismul, astfel încât să poată reacționa și să o eradicheze singur?
O abordare holistică de acest tip, care privește dincolo de efect pentru a căuta cauza, este aplicabilă și agriculturii și nu acționează asupra plantei în sine, ci asupra ecosistemului plantă-sol-rădăcină.
Dacă produsele chimice au planta ca obiectiv principal și au un efect imediat, îngrășămintele organice și organo-minerale urmăresc să acționeze corect asupra solului, să restabilească vitalitatea și reactivitatea care îi aparțin și care îi permit să susțină planta în fiecare etapă de creștere.
Formularea lor, de fapt, este compatibilă cu microbiologia solului. Se integrează perfect cu acesta, deoarece este asemănător cu acesta, dându-i înapoi materie organică, microorganisme utile și ciuperci antagoniste care colonizează solul într-un mod stabil.
Îngrășămintele organice sunt derivate din substanțe naturale, în timp ce îngrășămintele organo-minerale combină elemente organice și elemente minerale din surse organice pentru a maximiza beneficiile. Această combinație oferă o alternativă durabilă la substanțele chimice tradiționale.
Produse Biozeta pentru agricultura de mâine
Agricultura adoptă din ce în ce mai mult soluții durabile, iar Biozeta este în prim plan, oferind îngrășăminte organice și organo-minerale inovatoare pentru cultivarea regenerativă. Nu numai că aceste produse promovează sănătatea solului, dar reprezintă, de asemenea, un pas crucial către practici agricole ecologice.
Îngrășămintele organice îmbunătățesc structura solului, cresc retenția de apă și reduc utilizarea substanțelor chimice. Aceste beneficii contribuie nu numai la un randament ridicat al culturilor, ci și la sănătatea pe termen lung a solului și a culturilor.
Utilizarea îngrășămintelor organo-minerale oferă, de asemenea, un echilibru optim între nutrienții organici și mineralele esențiale din surse organice. Această combinație promovează asimilarea adecvată de către plante, promovând creșterea sănătoasă și rezistența la boli.
Agricultorii care adoptă acest tip de îngrășământ într-o abordare holistică a culturilor, împărtășesc o îmbunătățire semnificativă a calității și cantității culturilor, care returnează, de asemenea, valori nutraceutice mai mari. Aplicațiile practice variază de la culturi horticole la podgorii, demonstrând adaptabilitatea și eficacitatea acestor soluții.
Aceste produse inovatoare sunt concepute pentru a deschide ușa către o nouă eră a agriculturii durabile, în care sănătatea solului se află în centrul tuturor lucrurilor.
Gama de produse inovatoare și eficiente pe care am dezvoltat-o constă din materii prime de înaltă calitate, cu compoziții specifice și diferențiate, capabile să hrănească și să regenereze fertilitatea biologică a solului pentru a obține productivitate și calitate cu sănătate și rezistență. În plus, ele pot fi utilizate în orice moment, fără pericolul de a dăuna oamenilor și cu respectarea deplină a mediului.
Soluțiile noastre sunt produse din matrici transformate și humificate selectate, cu un conținut ridicat de materie organică și azot organic – activatori ai fertilității biologice, stimulatori ai înrădăcinării și simbiozei rădăcinii micorize – și cu ciuperci antagoniste care protejează planta.
Produsele Biozeta sunt ideale în fertilizare pentru a declanșa un ciclu virtuos de revitalizare a fertilității solului cu o mai mare sănătate și productivitate a culturilor – atât în agricultura convențională, cât și în cea ecologică. Utilizarea lor reduce semnificativ incidența bolilor fungice, crescând vizibil vigoarea plantelor și permițând productivitatea completă a ciclului de cultură.
BIONATURAL VITA este produsul nostru pilot: un îngrășământ cu acțiune specifică, îmbogățit cu microorganisme benefice, micorize și bacterii rizosferice. Permis și în agricultura ecologică, stimulează înrădăcinarea, combate adversitățile fitopatologice și oferă un aport nutrițional complet. Este ideal pentru legume în câmp deschis sau în sere, podgorii, livezi și plante ornamentale.
BIONATURAL 5-0-8, pe de altă parte, este un îngrășământ organic cu azot și potasiu formulat special pentru a crește vigoarea vegetativă și rezistența la agenții patogeni. Impactul său redus asupra mediului îl face ideal pentru pepiniere, gazon și plante ornamentale, culturi horticole în sere și plantarea plantelor. Nu numai că hrănește culturile, dar contribuie și la revitalizarea solului.
BIONATURAL 4-18-0 este, de asemenea, un îngrășământ organic care promovează vitalitatea culturilor. Este bogat în fosfor organic, cu un conținut ridicat de materie organică, acizi humici și fulvici. Structura sa în granule foarte mici permite o distribuție uniformă și o stabilitate remarcabilă. Datorită formei organice de fosfor, acest îngrășământ este capabil să promoveze înrădăcinarea profundă, care este esențială pentru asigurarea sănătății și productivității plantelor pe termen lung. Este ideal ca starter în faza de pre-însămânțare sau pre-plantare, atât pentru pepinieră, cât și pentru agricultura intensivă.
BIONATURAL 3-0-20 este produsul potrivit pentru a contracara stresul climatic și pentru a menține vigoarea și culoarea plantelor. Fără germeni patogeni și antibiotice, îngrășământul vine în granule mici, bogate în nutrienți, materie organică și potasiu provenind exclusiv din surse organice.
Oferă un dublu beneficiu culturilor: pe de o parte, îmbunătățește solubilizarea elementelor fertilizante și disponibilitatea acestora, sporind vitalitatea solului și rezistența la boli. Pe de altă parte, aportul ridicat de potasiu promovează întărirea țesuturilor, asigurând o rezistență mai mare la stresul termic, menținerea culorii și vitalității plantelor și o rezistență mai mare la atacurile agenților patogeni.
Poate fi utilizat în diferite situații, de la prepararea substraturilor pentru pepinieră până la fertilizarea de iarnă sau de primăvară pentru culturile horticole și fructifere.
Toate îngrășămintele organice Biozeta sunt permise în agricultura ecologică.
Metoda Geavitae
Cu peste 15 ani de experiență în spate, Biozeta a dezvoltat o gamă de produse biotehnologice inovatoare și a dezvoltat un protocol eficient – metoda Geavitae – pentru a sprijini cultivatorii în realizarea unui echilibru plantă-sol-rădăcină pe termen lung.
Acest sistem de cultivare microbiologică este împărțit în trei faze:
– analiza microbiologică a situației inițiale și definirea celei mai eficiente strategii pentru obținerea celor mai bune rezultate;
-nutriția prin inocularea îngrășămintelor microbiologice specifice pentru refacerea fertilității biologice a solului;
-gestionarea și menținerea echilibrului microbiologic realizat prin practici regenerative.
Cu îngrășămintele organice și organo-minerale de la Biozeta, agricultura întâlnește arta regenerării. Hrănirea solului înseamnă cultivarea viitorului, să conducem această transformare către un sector agricol mai durabil și mai prosper.
Contactați-ne la numarul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul nostru, la sectiunea Contact
pentru a afla mai multe despre îngrășămintele organice și organo-minerale Biozeta și metoda Geavitae!