Greseli de evitat la producerea rasadurilor de legume
Greseli de evitat la producerea rasadurilor de legume
Calitatea semințelor, distanta intre plante, cantitatea de apa folosita pentru rasaduri, accesul plantelor la lumina si nutrienti, toate acestea sunt elemente importante care fac diferenta intre un rasad viguros si un rasad mai putin reusit sau compromis. Va prezentam in acest articol cateva greseli care pot afecta cresterea si dezvoltarea plantelor.
Folosirea semintelor de calitate slaba
Pentru a obtine rasaduri rezistente si de calitate este recomandata dezinfectia semintelor, in cazul in care nu se folosesc seminte certificate.
Folosirea de seminte de cea mai buna calitate va asigura plante puternice si sanatoase.
Lipsa dezinfectiei rasadnitelor sau a solului
In cazul in care nu se foloseste turba este importanta dezinfectia amestecului de pamant destinat producerii rasadului. Un alt pas important il reprezinta dezinfectia rasadnitelor.
Un sol cu o compozitie necorespunzatoare incetineste dezvoltarea rasadurilor, iar in lipsa dezinfectiei plantele sunt expuse la diversi agenti patogeni si boli care risca sa compromita rasadurile.
Semanatul prea adanc
Multe dintre seminte daca sunt ingropate prea adanc in sol risca sa nu germineze. Unele seminte germineaza foarte usor si nu au nevoie sa fie acoperite cu mult pamant.
Distanta mica intre plante
Distanta intre plante este foarte importanta, fiecare planta avand nevoie de acces la lumina, umiditate si nutrienti pentru o buna dezvoltare. Daca rasadurile nu au suficienta lumina, incep sa se intinda si sunt firave.
Semanate prea des, rasadurile se vor dezvolta lent, devin fragile si predispuse la diferite boli.
Nutritia precara
O nutritie precara va avea ca rezultat o planta fragila, care va fi expusa si la boli si daunatori.
Fertilizarea rasadurilor se face folosind ingrasaminte la sol sau foliare. Raportat la necesarul de minerale, rasadurile necesita ingrasaminte cu azot, fosfor si potasiu (NPK).
Pentru a asigura performanta si randamentul culturii in perioada semanat-plantare este foarte importanta folosirea produselor care vor asigura combaterea agentilor patogeni si a daunatorilor.
De asemenea plantele trebuiesc monitorizate si trebuiesc indepartate rasadurile bolnave.
Irigarea excesiva
Pentru rasaduri este recomandata umiditatea moderata, udarea excesiva a substratului ducand la putrezirea plantei.
Pentru orice intrebari privind ingrijirea rasadurilor si produsele necesare pentru o buna dezvoltare a plantelor contactati-ne cu incredere! Ne gasiti la numarul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul nostru, la sectiunea Contact.