Ingrasamintele organice – avantajele folosirii in agricultura
Ingrasamintele organice (produse din materiale naturale provenite de la plante și animale) sunt tot mai cautate de fermieri. Ingrasamintele organice ajuta la refacerea structurii solului si ofera substantele nutritive necesare plantelor, aceste ingrasaminte fiind naturale si sigure atat pentru mediu, cat si pentru oameni.
Asigura cresterea calitativa si cantitativa a recoltelor
Ingrasamintele organice asigura o nutritie completa si echilibrata pentru toate tipurile de culturi, rezultatul fiind cresterea calitativa si cantitativa a recoltelor.
Contribuie la stimularea activitatii microbiene din sol
Ingrasamintele organice asigura o cantitate mare de substanta organica care contribuie la stimularea activitatii microbiene din sol.
Diferenta dintre ingrasamintele organice si cele anorganice
Agricultura ecologica pune accentul pe sanatatea solului si a plantelor. Aceasta este o prima diferenta majora intre ingrasamintele organice si cele anorganice.
Ingrasamintele organice protejeaza solul si plantele
Ingrasamintele organice protejeaza solul si plantele, in timp ce ingrasamintele anorganice actioneaza pe moment, fara a avea, insa, efecte benefice odata cu trecerea timpului.
Elementele continute in ingrasamintele organice sunt importante pentru pastrarea fertilitatii solului, ridicarea cantitatii de humus si imbunatatirea structurii solului.
Beneficii ingrasaminte organice de baza:
- cantitatea mare de substanta organica care contribuie la stimularea activitatii micriobiene din sol
- descompunerea se face gradual ceea ce asigura un echilibru pe intreaga durata a vegetatiei
- au un continut echilibrat de substante minerale N/P/K
- modul de tratare/sterilizare a ingrasamantului organic ofera siguranta neinfestarii solului cu seminte de buruieni, agenti patogeni si daunatori
- se poate aplica usor datorita formei de conditionare (peleti)
- pot fi utilizate si pentru culturi ecologice
- creste foarte mult cantitate de productie
- ingrasamantul organic confera fructelor si legumelor gust deosebit
Utilizare
Cantitatile recomandate sunt in functie de tipul culturii, felul ingrasamantului organic utilizat, reteta de fertilizare si rezervele de substante nutritive din sol.
Legumicultura
Ingrasamintele organice au o larga aplicare, la diversele tipuri de cultura (tomate, ardei, castraveti, pepene, ridichi, morcovi, capsuni etc.).
Utilizarea acestui tip de ingrasamant organic duce la cresterea calitatii, a aspectului si a gustului. Suplineste problemele de carenta, fenomenele de insolubilitate a solului si autoaparare a plantei.
Livezi/fructe de padure
In cazul acestora fertilizarea organica de baza este un element esential in obtinerea unor fructe frumos colorate, gustoase, sanatoase si de dimensiuni mari.
Viticultura
Impactul se observa in cresterea productiei si a cantitatii de zahar din struguri. Aflate sub forma solida sau lichida, ingrasamintele organice se utilizeaza in diverse faze de vegetatie si varsta a vitei de vie, crescand vigoarea si rezistenta acestora la factorii externi. Elementele nutritive sunt puse rapid la dispozitia plantei in forma asimilabila, crescand eficienta si eficacitatea fertilizarii.
Cereale si plante tehnice
Ingrasamintele organice sunt utilizate pentru fertilizarea de baza, aplicabile toamna sau primavara. Se folosesc pentru: grau, secara, porumb, floarea soarelui, rapita, etc. Substantele speciale pot fi aplicate si in vegetatie. Utilizarea acestora permite obtinerea de beneficii agronomice, de mediu si economice.
Ingrasamantul organic sub forma de peleti se administreaza prin imprastiere mecanica sau manuala, incorporat in sol. Cele organice lichide se administreaza prin picurare sau foliar la dozele recomandate.