Cum sa fertilizezi corect solul
Cum sa fertilizezi corect solul
Solul are nevoie de o atentie suplimentara toamna, fertilizarea si pregatirea acestuia pentru sezonul de iarna, fiind necesara pentru a avea culturi de calitate, rezistente pe tot parcursul anului.
Importanta fertilizarii solului toamna
Fertilizarea de toamna reduce substantial stresul pe care culturile il resimt in primavara. Efectuarea fertilizarii inaintea sezonului rece va duce la eliberarea treptata a substantelor nutritive in sol. Prin urmare, in primavara, plantele vor putea beneficia cu usurinta de aceste substante pentru a se dezvolta sanatos si armonios.
Folosirea celor mai potrivite ingrasaminte in perioada de repaus vegetal va face plantele mai rezistente la perioada de inghet si va ajuta la distrugerea bacteriilor din sol. Asigurarea necesarului de elemente nutritive in sezonul rece va avea ca rezultat lucrari mai putine pentru agricultori in primavara.
Testati solul inainte de a fertiliza
O productie de calitate incepe cu un sol de calitate. Solul este una dintre cele mai valoroase si importante unelte in agricultura, asigurand necesarul de apa si elemente nutritive, indispensabile culturii.
Analiza solului
Analiza solului este necesara in agricultura, determinand cantitatea exacta de elemente nutritive din sol, disponibile plantelor, incluzand azotul, fosforul, potasiul, PH-ul solului, continutul de humus, oxidul de calciu disponibil si materia organica. De asemenea, furnizeaza o imagine reala a diferitelor proprietati chimice, fizice si biologice ale solului.
Proba de sol prezinta informatii esentiale pentru imbunatatirea calitatii solului. Prin urmarirea cantitatii exacte de nutrienti din sol, se poate ajusta fertilizarea in functie de cerintele solului si a culturii. In plus, proba de sol faciliteaza gestionarea fertilizarii, aratand nivelul actual al PH-ului din sol.
PH-ul solului
Valoarea PH-ului din sol este importanta datorita influentei sale in ce priveste absorbtia nutrientilor din sol. Gestionarea PH-ului din sol are intentia, pe de o parte, de a ajusta aciditatea, dupa cum este necesar, pana in punctul in care nu sunt expuse metale toxice plantelor, precum si pentru asigurarea ca disponibilitatea nutrientilor este maxima.
Fiecare cultura are intervalul sau optim in ce priveste PH-ul. Prin urmare, unele culturi se dezvolta mai bine si ajung la potentialul maxim intr-un sol mai acid, pe cand altele, necesita un sol alcalin.
Probele de sol, in vederea intocmirii planurilor de fertilizare, se pot recolta – ca probe medii din bilon – toamna, dupa administrarea tratamentelor pentru lemnificare, cand incep sa cada primele frunze, si pana primavara devreme.
Iarna, cand solul este inghetat, recoltarea si omogenizarea in vederea realizarii probei medii de sol, se face mai dificil. Cand proba este foarte uda, dureaza mult mai mult conditionarea ei. Proba de sol trebuie sa fie proba medie, recoltata din bilon sau din terenul din jurul pomilor sau a vitei de vie, din zona activa a radacinilor, constand in 700-800 gr de sol.
E foarte importanta si analiza apei folosite in irigatie si la fertilizarile foliare.
Fertilizarea pe baza analizei de sol, vitala plantatiilor
Realizarea unei analize de sol cat mai buna, iar mai apoi realizarea unui plan de fertilizare pe baza analizei de sol, este vitala oricarei plantatii.
Specialistii Genesis Group va stau la dispozitie pentru consultanta necesara privind realizarea unui plan de fertilizare pe baza analizei de sol la numarul de telefon 0744 367 963 sau pe site-ul nostru, la sectiunea Contact. Pentru orice intrebari contactati-ne cu incredere!