Cultura de mure

 

Ce trebuie sa stii despre cultura de mure

 

Proprietatile terapeutice deosebite, aroma discreta si foarte delicata si capacitatea murului de a creste spontan in diferite zone, au facut ca tot mai multi fermieri sa fie interesati de cultivarea acestui arbust fructifer.

Murul isi are originea in Asia, Europa si America de Nord si Sud. Murul a fost cunoscut si folosit in Europa in urma cu mai bine de 2000 de ani pentru hrana, in scopuri medicale si ca si gard viu pentru a-i tine departe pe jefuitori. Grecii foloseau murul ca si remediu impotriva gutei, iar romanii preparau ceai din frunzele plantei pentru a trata diferite afectiuni.

Consumul de mure proaspete are o multime de beneficii, datorita vitaminelor si antioxidantilor prezenti in aceste fructe, fiind o sursa bogata in potasiu, fosfor, fier si calciu. De asemenea murele contin o cantitate mare de antocianine care se gasesc in pigmentul care da fructelor culoarea lor.

In Romania, acest arbust fructifer creste spontan in aproape toate regiunile tarii.

Murul de cultura

Murul de cultura necesita soluri argilo-nisipoase si fertile, cu un pH de 6-7, zone ferite de ingheturi puternice, soiurile de mur fara ghimpi rezistand la temperaturi de -15⁰C, iar cele cu ghimpi la temperaturi de -20/-25⁰C. Perioada potrivita de plantare este in octombrie – noiembrie, cand arbustii fructiferi intra in repaus vegetativ sau in primavara (martie – aprilie).

Lucrarile de intretinere a culturii de mur cuprind: taierile, irigarea, fertilizarea corespunzatoare si igiena fitosanitara.

Taierile de formare a tufelor se fac intre martie si aprilie, in timp ce taierile de intretinere si de eliminare a lastarilor se pot efectua din noiembrie si pana in martie. Pentru distrugerea buruienilor se recomanda ca solul dintre randuri sa fie prasit. De asemenea tulpinile uscate sau slab dezvoltate trebuiesc inlaturate.

Cultura de mur are o mare nevoie de apa, irigarea plantelor fiind esentiala pentru mentinerea solului reavan si pentru a preveni uscarea prematura a plantelor si a avea productii rodnice si fructe de calitate. Pentru irigare este recomandat sistemul prin picurare, acest sistem prevenind dezvoltarea bolilor.

Fertilizarea, ajutor de nadejde pentru dezvoltarea culturii de mur

Este bine de stiut ca o fertilizare rationala a solului va dezvolta calitativ cultura de zmeur. Cantitatea de fertilizant se calculeaza in functie de nutrientii din sol, vechimea plantatiei si starea fiziologica a plantelor. Cultura de mur are cerinte mari fata de azot, aplicarea si incorporarea tarzie a azotului prelungind vegetatia mult spre toamna si micsorand rezistenta plantelor la ger.

Pentru cei interesati de consultanta in cultura murului sau comercializare fertilizanti pentru ingrijirea acestei culturi putem fi contactati pe adresa de e-mail contact@genesis-agro.ro, sau la numarul de telefon 0744367963.