Murele, adevarate medicamente
Murele, adevarate medicamente
Consumul de mure proaspete are o multime de beneficii, datorita vitaminelor si antioxidantilor prezenti in aceste fructe, fiind o sursa bogata in potasiu, fosfor, fier si calciu. De asemenea, murele contin o cantitate mare de antocianine care se gasesc in pigmentul care da fructelor culoarea lor.
Intaresc sistemul imunitar
Consumul de mure asigura un aport extraordinar de vitamina C, care joaca un rol major in sustinerea sistemului imunitar. O portie de 100 g contine 35% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Aceasta vitamina este implicata si in procesul de biosinteza a colagenului.
Sustin sanatatea inimii si previn bolile
Bogate in antioxidanti si fibre murele sustin sanatatea inimii. Fibrele sunt esentiale pentru a reduce nivelul de colesterol rau. In egala masura murele au efect antioxidant. Prin continutul in antioxidanti si resveratrol murele au rolul de a reduce stresul oxidativ. De asemenea previn un numar mare de boli care au la baza acest stres: ateroscleroza, bolile de inima, cancerul etc.
Detoxifica ficatul
Ficatul are nevoie de multe vitamine si minerale si de cat mai putine substante nocive pentru a functiona optim. Murele au un rol important in detoxifierea hepatica si previn ficatul gras (steatoza hepatica).
Asigura sanatatea si rezistenta oaselor
Fiind bogate in mangan, calciu, fosfor si vitamina K, consumul de mure joaca un rol important in asigurarea sanatatii si rezistentei osoase. De asemenea, vitamina K este importanta si pentru coagularea sangelui, iar manganul are un rol-cheie in procesul de biosinteza a colagenului si in vindecarea ranilor.
Beneficii pentru sanatatea creierului
Polifenolii din mure ajuta la mentinerea sanatatii creierului. Murele imbunatatesc sanatatea creierului si ajuta la prevenirea pierderilor de memorie cauzate de imbatranire.
Cultura murului
In Romania, acest arbust fructifer creste spontan in aproape toate regiunile tarii. Murul de cultura necesita soluri argilo-nisipoase si fertile, cu un pH de 6-7, zone ferite de ingheturi puternice, soiurile de mur fara ghimpi rezistand la temperaturi de -15⁰C, iar cele cu ghimpi la temperaturi de -20/-25⁰C.
Lucrarile de intretinere a culturii de mur cuprind: taierile, irigarea, fertilizarea corespunzatoare si igiena fitosanitara.
Pentru consultanta privind cultura murului ne puteti contacta la 0744.367.963.