Beneficiile consumului de catina

Beneficiile consumului de catina

 

Catina este cunoscuta ca avand multe proprietati revigorante, fiind un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, dar si antibiotic.

Fructele de catina contin o cantitate mare de vitamina C, fiind de de 10 ori mai bogate in vitamina C decat citricele si de doua ori mai bogate decat macesele. De asemenea contin vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6 si B9), dar si vitamina E. In egala masura, catina este o importanta sursa de calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, acizi grasi polinesaturati si carotenoide, beta caroten.

Catina inlatura anemia

Datorita continutului mare de vitamine si minerale, catina te ajuta sa scapi de anemie. Este recomandat ca persoanele care vor sa-si fortifice organismul sa urmeze timp de o luna o cura cu fructe proaspete sau cu suc de catina.

Ajuta la eliminarea toxinelor

Catina are proprietati antibiotice si combate infectiile bacteriene. Totodata, fructele de catina ajuta organismul sa elimine toxinele atat din sistemul digestiv, cat si de la nivelul ficatului, contribuind la o mai buna functionare a acestora.

Previne aparitia celulelor canceroase

Catina este plina de antioxidanti puternici care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, a substantelor toxice preluate din mediu si previn aparitia celulelor canceroase. In plus, catina este un bun antiinflamator si antibacterian nu doar la nivel intern, fiind des utilizata si in tratarea afectiunilor pielii, ranilor sau arsurilor.

Are proprietati antiinflamatoare

Catina ajuta la prevenirea infectiilor, impiedicand bacteriile infectioase sa provoace inflamatii in organism. Specialistii atribuie acest efect, in mare parte, continutului mare de flavonoide, compusi vegetali benefici care va pot creste rezistenta la boli.

Cultura catinei

 

Solurile benefice pentru cultura catinei sunt solurile aluvionare, nisipoase, usoare, permeabile, aerisite, cu o reactie slab acida, neutra si chiar slab alcalina, vegetand bine la un pH cuprins intre 6,5-7,5 si o umiditate optima de 70%. O umiditate neadecvata cauzeaza o reducere a volumului de fructe.

Catina necesita soluri bogate in elemente minerale nutritive, macro-nutrientul absorbit in cantitate mare fiind fosforul, indispensabil procesului normal de viata ai nodulilor de pe radacina plantei.

Catina necesita lumina abundenta si directa inca din primul stadiu de dezvoltare al plantelor, umbra nefiind tolerata.

Coacerea incepe de la jumatatea lunii august pana la inceputul lunii octombrie, temperaturile ridicate facilitand formarea de carotide, in timp ce vremea ploioasa si temperaturile moderate favorizeaza formarea acidului ascorbic.

Inmultirea catinei se face prin seminte, butasi sau in vitro.

Pentru cei interesati de cultura catinei specialistii firmei de consultanta agricola GENESIS GROUP va stau la dispozitie la numarul de telefon 0744 367 963.