Aronia
Aronia – sanatate din natura
Aronia este un arbust din familia Rosaceae, originar din America de Nord, intalnit si in cultura din tara noastra, fructele fiind cunoscute pentru proprietatile vindecatoare. Tot mai multe persoane sunt interesate sa aiba un mod de viata cat mai sanatos, oamenii incepand sa se intoarca spre plante si spre natura, astfel aronia ajungand sa fie o cultura tot mai des intalnita in tara noastra.
Fructe pline de vitamine
Fructele de aronia sunt cunoscute ca fiind printre cele mai sanatoase. Ele contin printre altele numerosi antioxidanti, vitamina C, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, vitamina E, Fier, cat si vitamina K, aceasta ajutand la intarirea sistemului osos si la coagularea sangelui.
Datorita cantitatii mari de vitamine, minerale și antioxidanti, consumul regulat al acestor fructe regleaza glicemia, reduce riscul de aparitie a cancerului, scade tensiunea arteriala si intareste sistemul imunitar. Sucul de aronia este recomandat pentru infectiile tractului urinar, acidul chinic continut de aronia intarind si vasele de sange. Fructele de aronia reprezinta si un laxativ natural, fructele fiind foarte bune impotriva hemoroizilor si a constipatiei.
Din acest arbust cu numeroase beneficii pentru sanatate pot fi facute sucuri, dulceata, sirop, aronia fiind folosita si in industria farmaceutica. Fructele pot fi consumate si proaspete, acestea avand o aroma similara cu cea a afinelor, diferenta fiind astringenta mai mare datorita prezentei taninurilor.
.
Rezistenta buna la frig, dar si la temperaturi ridicate
Aronia este un arbust care atinge o inaltime de doi, trei metri. Este utilizat atat pentru fructificare, cat si ca planta ornamentala (are o inflorire abundenta si o culoare rosu aprinsa a frunzelor toamna). Ca planta ornamentala aronia poate fi folosita si pentru formarea gardurilor vii.
Aronia este un arbust care rezista bine la frig, dar si la temperaturi ridicate. Este destul de adaptabil, solurile excesiv de calcaroase nefiind, insa, cele mai potrivite pentru aceasta cultura.
Pentru a incepe cultivarea de aronia cel mai bine este sa optati pentru rasadurile din pepiniere sau inmultirea prin butasi. Se recomanda plantarea spre sfarsitul iernii-inceputul primaverii, in zonele cu clima blanda plantarea putand fi facuta si toamna. Pentru o buna dezvoltare a plantei este recomandata lasarea unui spatiu de 3 metri intre arbusti. Cresterea acestui arbust este lenta, intrarea in productie avand loc la cel putin trei ani de la plantare. Productivitatea arbustilor dureaza aproximativ douazeci de ani.
NERO, cel mai recomandat soi
NERO este cel mai recomandat soi, acesta avand o elasticitate mare a lastarilor si o inaltime moderata. Acest lucru permite recoltarea mecanica fara probleme si fructificarea anuala repetata. In Romania exista mai multe pepiniere de unde pot fi procurate plantele de aronia, printre care Pepiniera Apuseni Fruct Cluj si Negoberry Plants.
Pentru consultanta in cultivarea aronia ne puteti contacta la telefon 0744 367 963 sau contact@genesis-agro.ro