Cum recunoastem carenta de calciu la fructe si legume
Cum recunoastem carenta de calciu la fructe si legume
Calciul este un element de baza in dezvoltarea plantelor si in obtinerea unor productii rodnice si de calitate, atat la fructe, cat si la legume.
Carenta de calciu duce la reducerea recoltei si obtinerea de fructe si legume de slaba calitate. De asemenea lipsa calciului duce la o sensibilitate mai mare a plantelor fata de agentii patogeni.
Calciul, important in dezvoltarea si cresterea intregii plante
Calciul influenteaza favorabil cresterea radacinilor, fiind important in dezvoltarea si cresterea intregii plante.
Calciul este de asemenea o componenta a peretilor celulelor vegetale care regleaza constructia acestora. Carenta de calciu poate determina distorsionarea frunzelor tinere, culoarea lor devenind de un verde inchis anormal. Varfurile frunzelor devin adesea uscate sau fragile, in cele din urma, ofilindu-se. Tulpinile sunt slabe, iar germinarea redusa.
Cum se manifesta lipsa calciului
- oprirea cresterii plantelor
- frunze rasucite, care capata o culoare verde-inchis anormal
- varful vegetativ se usuca
- dezvoltarea slaba a sistemului radicular, radacinile ramanand mai scurte si nu se dezvolta radacini noi
Cauzele aparitiei carentei de calciu
- O aprovizionare necorespunzatoare a solului cu calciu
- Temperaturile scazute determina o inhibare a absorbtiei calciului de catre radacini
- Seceta sau irigarea excesiva pot influenta negativ absorbtia de calciu si fixarea acestuia in plante
- Cultura plantelor pe soluri argiloase determina o dezvoltare slaba a sistemului radicular. Cel mai adesea pe aceste soluri plantele manifesta o carenta de calciu.
- Fertilizarea excesiva cu azot si gunoi de grajd determina un consum ridicat de calciu in organele vegetative in detrimentul dezvoltarii fructelor. Odata absorbit si fixat în organele vegetative din plante calciul nu mai migreaza, astfel, este necesara o aprovizionare constanta cu calciu a plantelor
- Temperaturile ridicate din timpul verii duc la o aprovizionare deficitara cu calciu a plantelor
Probleme cauzate de carenta de calciu
In practica legumicola sunt cunoscute o serie de simptome cauzate de aprovizionarea deficitara, inconstanta, cu calciu:
- putregaiul apical la tomate, ardei, gogosar, vinete
- avortarea florilor de castravete
- putregaiul inimii la telina – „inima neagra”
- brunificarea frunzelor din interiorul capatanilor de varza alba
- cresterea deficitara a radacinilor de morcovi (morcovi cu aspect comercial necorespunzator)
- piticirea cepei si a cartofilor
- arsura marginala a frunzelor de salata si varza
PRODUSE RECOMANDATE PENTRU A TRATA DEFICIENTELE DE CALCIU
- VEZI AICI BIOZETAMINE SUPER CA (extract de drojdie fluida cu continut de alge brune si calciu, excelent in combaterea carentei de calciu)
- VEZI AICI GENESIS POWER (asigură fructe de o calitate superioara, ajuta plantele sa devina mai viguroase, fructele devin mai tari si rezista o perioada mai lunga de timp)
- VEZI AICI TERRAPLUS® Ca FLUID (ofera culturii calciul necesar pentru a evita fiziopatologiile si a obtine astfel o dezvoltare optima si o recolta buna din punct de vedere calitativ si cantitativ)
- VEZI AICI CALCIOCUR (ofera o rezistenta mai mare a fructelor si plantelor la putrezire) https://genesis-agro.ro/calciocur/
PENTRU ORICE INFORMATII PRIVIND DEZVOLTAREA CULTURILOR CONTACTATI CU INCREDERE SPECIALISTII NOSTRI LA NUMARUL DE TELEFON 0744 367 963. Ne puteti contacta si pe site-ul nostru, la sectiunea Contact sau pe Facebook, pe pagina Genesis Group.
Daca vi s-a parut interesant articolul si va sunt de folos informatiile, am aprecia daca ati distribui acest articol si pe pagina dumneavoastra de Facebook sau in grupurile unde considerati ca ar fi de interes aceste informatii. Echipa Genesis Group apreciaza sustinerea dumneavoastra si va multumeste.