Sfaturi practice pentru plantarea murului
Sfaturi practice pentru plantarea murului
Delicioasele mure au o aroma discreta si sunt pline de vitamine, tot mai multe persoane fiind interesate de infiintarea unei plantatii de mur. In acest articol abordam cateva sfaturi practice pentru plantarea murului.
Necesita soluri argilo-nisipoase
Murul de cultura necesita soluri argilo-nisipoase si fertile, cu un pH de 6-7, zone ferite de ingheturi puternice. Soiurile de mur fara ghimpi rezista la temperaturi de -15⁰C. Cele cu ghimpi rezista la temperaturi de -20/-25⁰C.
La fel ca si zmeurul, murele prefera zonele insorite, insă ferite de curentii de aer. In perioada de formare si creștere, arbustii au nevoie de foarte multa apa. Daca aportul de apa nu este respectat, fructele vor ramane mici si nu vor atinge stadiul de maturitate.
Se vor face gauri cu adancimea de 30 cm, avand dimensiunile de 40 cm x 40 cm. Se recomanda urmatoarea schema de plantare a arbustilor de mur, sa existe o distanta de 2 – 2,5 m intre randuri si 1,5 – 2 m intre plante. Radacinile se vor aseza rasfirate pe stratul de la baza gropii dupa care se vor acoperi cu pamant. Deoarece tulpinile de mur sunt foarte lungi, arbustii de mur au nevoie de sustinere pentru a nu se indoi catre sol. Astfel, se vor pune sarme pe spalieri pentru sustinerea si sprijinirea arbustului in perioada de crestere. In plantatiile de mur, solul trebuie mentinut curat de buruieni intre plantele de pe rand, dar si intre randuri.
Lucrarile de intretinere a culturii de mur cuprind: taierile, irigarea, fertilizarea corespunzatoare si igiena fitosanitara.
Proprietățile vindecătoare ale murelor
Murul isi are originea in Asia, Europa si America de Nord si Sud. Murul a fost cunoscut si folosit in Europa in urma cu mai bine de 2000 de ani pentru hrana, in scopuri medicale si ca si garduri vii pentru a-i tine departe pe jefuitori. Grecii foloseau murul ca si remediu impotriva gutei, iar romanii preparau ceai din frunzele plantei pentru a trata diferite afectiuni.
Consumul de mure proaspete are o multime de benefii, datorita vitaminelor si antioxidantilor prezenti in aceste fructe. Murele sunt o sursa bogata in potasiu, fosfor, fier si calciu. De asemenea, ele contin o cantitate bogata de antocianine care se gasesc in pigmentul care da fructelor culoarea lor.
Pentru cei interesati de consultanta in arbusti fructiferi sau comercializare fertilizanti putem fi contactati pe adresa de e-mail contact@genesis-agro.ro, sau la telefon 0744.367.963.