Cum valorificăm lavanda
Cultura de lavandă, care mai poartă numele şi de “aurul mov”, este o cultură care stârneşte tot mai mult interesul cultivatorilor români. Lavanda are o gamă largă de aplicaţii, de la alimente şi parfumuri, la cosmetice şi industria medicamentelor. Aceasta este o adevărată resursă de uleiuri esenţiale cu efecte puternice asupra corpului uman. Cum valorificăm lavanda aflăm din acest articol.
Moduri prin care se poate obţine profit
Există mai multe moduri prin care se poate obţine profit în urma unei culturi de lavandă:
• Butaşi – ajunsă la maturitate, lavanda produce anual sute de tulpini ce pot fi transformate în butaşi. După ce au făcut rădăcini, aceştia se pot comercializa;
• Ulei esenţial – pentru obţinerea uleiului din lavandă este nevoie de o instalaţie de distilare şi extragere;
• Floarea uscată – este căutată în scop farmaceutic pentru ceaiuri, dar şi diverse remedii naturiste;
Artizanal se pot realiza produse din lavandă destinate comercializării în pieţe şi la târguri: ceaiuri, săpunuri, tincturi, săculeţi şi buchete de lavandă uscată.
Principalele utilizări
• Parfumul de lavandă – surprinde esenţa verii şi este un ingredient nelipsit în industria de profil.
• Ceai de lavandă – obţinut prin infuzarea plantelor de lavandă în apă. Relaxant şi calmant, acesta este utilizat împotriva insomniei, indigestiei, dar şi a migrenelor.
• Ulei esenţial de lavandă – folosit în aromoterapie ca ulei antibacterian. Uleiul de lavandă previne diabetul, reduce stresul, anxietatea şi migrenele, vindecă arsurile şi reîmprospătează aspectului pielii.
• Săpun de lavandă – realizat pentru menţinerea pielii catifelate. Pus în dulap,acesta va schimba radical mirosul hainelor.
• Miere de lavandă – realizată prin polenizarea de către albine a florilor de lavandă.
• Tinctura de lavandă – o soluţie hidroalcoolică obţinută prin presarea la rece a soiului de lavandă englezească. Se foloseşte intern pentru armonizarea stării psiho-emoţionale, protejarea organismului împotriva stresului sau pentru combaterea spasmelor care apar la nivelul tractului gastrointestinal şi detoxifierea organismului.
Lavanda înfloreşte de două-trei ori pe an, în perioada mai-septembrie. Indicat este să înceapă recoltarea abia după ce au înflorit, deja, aproximativ jumătate dintre plante.
#bio #GenesisGroup #IngrasaminteBio #IntegritateExcelenta #SiInRomaniaSePoate #BioStimulatori #AfineBio #Afine #Zmeura #Capsuni #Coacaze #liveziBio #VitaDeVieBio #Legume #tomate #vinete #castraveti #rosii #rosiibio #sanatate #ÎngrasaminteOrganice #SprijinFermieri #ValorificămLavanda