Rolul fertilizarii de baza in agricultura
Rolul fertilizarii de baza in agricultura
Ce este ingrasamantul?
Ingrasamintele, minerale, chimice sau organice, sunt componentele care cresc productivitatea si ajuta la dezvoltarea plantelor. Utilizarea gunoiului de grajd compostat este una dintre cele mai bune solutii de pregatire a culturilor pentru anul ce urmeaza. Cu ajutorul ingrasamintelor organice, plantele devin rezistente impotriva agentilor patogeni, a daunatorilor si a buruienilor. Totodata, ajung sa produca fructe si legume de calitate si cu gust.
Ingrasamintele organice peletizate pe care noi, Genesis Group, le folosim in culturile de fructe de padure, legume, fructe si vita de vie incorporeaza cele trei componente de baza care sunt cele mai semnificative in materie de hrana a plantelor: azot, fosfor si potasiu, precum si micro elementele cu semnificatie secundara.
De ce fertilizam solul?
Solul necesita mentinerea regulata a fertilitatii sale. In mod natural, solul cuprinde roci foarte fine, diferite tipuri de minerale si materie organica provenita din descompunerea speciilor biologice; dar acestea nu ajuta la sustinerea si mentinerea unor cantitati necesare de nutrienti pentru plante. Aplicarea ingrasamintelor in sol garanteaza plantei o nutritie adecvata in timpul dezvoltarii sale.
Beneficiile fertilizarii de baza
- Stimularea cresterii: un element cunoscut pentru capacitatea sa de a stimula cresterea plantelor este azotul. Este, de asemenea, un agent de ecologizare.
- Accelerarea dezvoltarii: continutul de fosfor din ingrasamintele de baza este responsabil petru dezvoltarea celulelor vegetale; esential pentru diviziunea celulara si dezvoltarea varfului in crestere al plantei.
- Rezistenta sporita, calitatea fructelor: Potasiul din ingrasaminte intareste tulpinile si ramurile plantelor, astfel, permitandu-le sa retina mai multa cantitate de apa; sa fie mai rezistente la conditiile de seceta, ofera culoare si gust fructelor in procesul de maturare.
Deficitul de nutrienti datorat absentei fertilizarii cauzeaza:
- Cloroza
- Necroza
- Inhibarea diviziunii celulare
- Intarziere in inflorire
- Moartea anumitor tesuturi
- Caderea prematura a frunzelor si mugurilor
- Cresterea inhibata a plantelor
- Alte boli ale plantelor
Ingrasamantul de baza ecologic
De-a lungul anilor, fermierii au folosit ingrasaminte chimice pentru a creste productia culturilor. Insa, s-a dovedit ca folosirea exclusiva si in cantitati mari a ingrasamintelor chimice provoaca daune, atat plantelor, cat si tuturor formelor de viata; poluand solul si apa, si blocand mineralele din sol.
Prin urmare, a fost necesar sa se treaca la aplicarea de ingrasaminte organice care imbunatateste activitatea microbiana benefica din sol. Ingrasamantul organic contine elemente care sunt importante pentru pastrarea fertilitatii solului, cresterea cantitatii de humus si imbunatatirea structurii solului.
Avantajele ingrasamintelor organice de baza:
- cantitatea mare de substanta organica care contribuie la stimularea activitatii micriobiene din sol
- descompunerea se face gradual ceea ce asigura un echilibru pe intreaga durata a ciclului vegetativ
- au un continut echilibrat de substante minerale N/P/K
- modul de tratare/sterilizare a ingrasamantului organic ofera siguranta neinfestarii solului cu seminte de buruieni, agenti patogeni si daunatori
- se poate aplica usor datorita formei de conditionare (peleti)
- pot fi utilizate si pentru culturi ecologice
- creste foarte mult cantitatea de productie
- ingrasamantul organic confera fructelor si legumelor gust deosebit
Ingrasamintele organice inbunatatesc calitatea solului, utilizand micro-organisme benefice, diferite tipuri de bacterii sau ciuperci care sporesc fertilitatea, fiind astfel extrem de benefice. Printre cele mai utilizate si eficiente ingrasaminte organice folosite in Romania in sere, livezi, plantatii de fructe de padure si plantatii de vita de vie sunt: Fertisol, Bionatural Vita si Protamin.
BIONATURAL VITA
BIONATURAL VITA este un ingrasamant sub forma de peleti, bogat in elemente nutritive, materie organica, acizi humici si fulvici si micorelemente imbogatite cu bacterii benefice solului. Bacteriile benefice confera o crestere a vitalitatii solului, imbunatatind inradacinarea si rezistenta fata de agentii patogeni din sol.
Micoriza continuta de Bionatural vita colonizeaza radacina, marind supafata de absorbtie de pana la 10 ori, astfel realizandu-se o simbioza intre radacina si micoriza; micoriza ii ofera platei hrana iar planta ii ofera zaharuri. Avand o radacina mult mai buna planta se hraneste mult mai bine.
O planta hranita foarte bine are o rezistenta superioara la bacterii, virusi sau alte boli si daunatori. Tricoderma din Bionatural Vita ataca si cosuma ciupecile si bacterile daunatoare din sol, fiind ideal in folosirea in zonele unde sunt probleme cu Fuzarium, Pythium sau alte bacterii si ciuperci care ataca radacina si provoaca diferite boli. Continutul ridicat de materie organica impreuna cu coeficientul de umiditate permit imbunatatirea vizibila a caracteristicilor fizico-chimice ale solului.
FERTISOL 4.3.3+2 MG +10% Ca
FERTISOL 4.3.3+2 MG +10% Ca este un ingrasamant organic, materia organica constand in structuri de acid fulvic si humic care stimuleaza dezvoltarea micro organismelor, acestea deblocand mineralele prezente in sol pentru a fi eliberate treptat si absorbite de radacinile plantelor. Fertisol este unul din cele mai bune ingrasaminte de baza, atat in legumicultura, cat si in pomicultura si culturile de fructe de padure, datorita copozitiei speciale si continutului de Calciu si microelemente usor asimilabile de catre plante. Calciul ajuta foarte mult la calitatea si fermitatea fructelor, crescand astfel cantitatea de fructe de prima calitate.
PROTAMIN 7.5.14
Ingrasamant organo-mineral sub forma de peleti, PROTAMIN 7.5.14 are o actiune biostimulatoare deosebita. Continutul ridicat de potasiu asigura cresterea fructelor si imbunatateste standardele de calitate in culturile cu cerinte mari de potasiu, permitand o eliberare controlata natural a nutrientilor pe toata durata ciclului vegetativ al plantelor, satisfacand astfel cerintele culturii in fiecare faza si diminuand pierderile. Datorita compozitiei si a reactiilor ce le provoaca aceasta compozitie in sol, cantitatea de administrare a acestui produs e injumatatita fata de cantitatea celorlalte produse similare de pe piata, iar efectul este superior.
Utilizare
Cantitatile recomandate sunt in functie de tipul culturii, felul ingrasamantului organic utilizat, reteta de fertilizare si rezervele de substante nutritive din sol. Pentru alte informatii si consiliere in folosirea acestor produse va rugam sa ne contactati telefonic la numarul 0744367963.