Cum protejam livada si plantatiile de inghet

Cum protejam livada si plantatiile de inghet

 

Primavara, fiecare cultivator de afine, urmareste cu nerabdare prognoza meteo. Mugurii și florile sunt suficient de rezistente pentru a face fata temperaturilor scazute si inghetului tarziu care apar ocazional. In fiecare an se poate observa diferentele din camp in ceea ce priveste pagubele produse de inghet.

Pe langa temperatura, fertilizarea joaca un rol crucial in cat de repede ingheata mugurii sau florile plantelor de afin. Exista multiple mecanisme care reduc temperatura de inghet a fluidului din celula platelor. Luanduse masurile corecte, se poate diminua punctul de inghet cu 3 grade Celsius. Acesti 3° C pot fi diferenta dintre o recolta buna sau nicio recolta.

Cresterea continutului de zahar la plante va avea ca efect reducerea temperaturii de inghet. O planta puternica si sanatoasa (cu muguri puternici) va fi expusa inghetului la temperaturi mult mai scazute decat o planta slab dezvoltata.

De asemenea, punctul de inghet este diminuat daca celula contine mai multi ioni. Acest lucru poate fi obtinut cu ajutorul mai multor minerale precum potasiu, calciu, sodiu, nitrat sau magneziu. Mineralele reduc punctul de inghet la fel cum sarea scade temperatura de inghet a apei.

Mai mult, stiinta demonstreaza ca si oligoelementele scad temperatura de ingheț. La acest mecanism contribuie in special manganul si borul, dar si zincul, cuprul, fierul si cobaltul. De asemenea, aplicarea de produse pe baza de alge marine au acelasi efect.

Un protocol energic

Focusul principal ar trebui sa il constituie energia plantei. Astfel, rezultatul fiind o regenerare mai mare a plantei, mai multi muguri generativi pe ramura si mai multe flori per mugur. O planta energica produce energic; mugurii „mai puternici” sunt mult mai rezistenti la inghet.

Acest lucru este cauzat de mecanismul descris mai sus.
O alta diferenta o face faptul ca plantele tratate prezinta o mai buna dezvoltare vara și toamna, putanduse efectua astfel taieri mult mai agresive iarna. Rezultatul este o planta mult mai tanara, care produce fructe mult mai mari si de calitate.

Mai exista insa un avantaj al lastarilor tineri: mugurii florali infloresc in medie cu 7 pana la 14 zile mai tarziu. Astfel, cu cat inflorirea are loc mai tarziu, cu atat expunerea la inghet este mai diminuata.

Pentru a preveni daunele produse de inghet primavara urmatoare, puteti incepe chiar din acest an sa ajutati la dezvoltarea unor plante sanatoase, pline de energie.

Panagro  are in componenta sa Calciu, Magneziu, Siliciu, Fier, Fosfat, Potasiu, plus dioxid de carbon natural oferind astfel plantelor rezistenta la seceta, rezistenta la frig datorita continutului ridicat de glucoza, un sistem imunitar bine dezvoltat.

Toate acestea avand ca rezultat o recolta mai mare si mai omogena, fructe mai rezistente la pastrare cu pana la 200%, calitate si gust superior datorita continutului ridicat de glucoza.