Schimbarile climatice: de la furtuni cu grindina la temperaturi excesive
Schimbarile climatice au devenit inexorabile in ultimele decenii – trebuie sa recunoastem aceasta certitudine irefutabila – afectand profund si preocupand viata noastra de zi cu zi. Asa-numita incalzire globala este un subiect de mare relevanta in zilele noastre si principalul obiectiv al mai multor reuniuni stiintifice, unde se dezbat cauzele si consecintele acestui fenomen.
Agricultorii sunt una dintre categoriile cele mai expuse riscurilor care decurg din schimbarile climatice si, in implementarea sistemelor de productie, sunt, prin urmare, obligati sa considere acest lucru ca facand parte din planul lor, luand decizii strategice care sa le contrasteze. Bugetele companiilor agricole sunt slabe, este un fapt, de aceea nu mai este loc pentru greseli de planificare.
Tendintele actuale evidentiaza doua domenii majore de probleme: temperaturi excesiv de ridicate si furtuni cu grindina. Daca aceasta din urma este in fiecare zi mai evidenta, despre prima, pe de alta parte, inca nu suntem atat de constienti, facandu-o si mai periculosa.
Arsurile solare la fructe
Temperaturile ridicate, combinate cu iradierea solara ridicata datorata razelor UV si infrarosu provoaca un mare stres de oxidare asupra fructelor. Planta foloseste antocianina, flavonoidul, vitamina C, substantele fenolice, apararea chimica naturala; insa, dupa un anumit nivel, fructele vor manifesta inevitabil primele simptome ale arsurilor solare.
Articol preluat de pe valentepali.com
Arsurile solare afecteaza fructele la mai multe niveluri; provoaca modificari structurale si morfologice, altereaza compozitia pigmentilor, influenteaza mecanismele de adaptare si afecteaza fotosinteza. Toate aceste modificari duc la scaderea calitatii fructelor. Calitatea interioara a fructelor (fermitatea, concentratia de substante solide solubile si aciditatea titranta) este afectata de arsurile solare iar modificarile acestor trasaturi continua si in timpul depozitarii la rece.
Un alt aspect problematic este reprezentat de faptul ca, uneori, evidentele arsurii solare apar numai dupa recoltare. Aceste evidente influenteaza negativ calitatea si valoarea comerciala a produsului refrigerat.
Daunele nu afecteaza numai fructele sau frunzele, dar, pe plantele stresate de arsurile solare, poate aparea și alterarea scoartei; aceasta alterare uneori producand colonii de organisme patogene.
Dintr-o prima analiza, intelegem clar ca investitiile in productia de fructe si legume trebuie realizate conform unui program detaliat. Acest program insumand aspecte ce privesc culturile, resursele umane si structurile esentiale de protectie.
Avand in vedere evolutia actuala a climei, structurile de protectie trebuie sa ofere, in afara de sprijinul traditional al plantelor si sistemul anti-grindina, protectie impotriva insectelor si arsurilor solare, care vor fi urmatorul inamic.